Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Prípravy na folklórny festival Hontianska paráda Hrušov pokračujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Parádu tvoria napríklad ukážky roľníckej práce s obilím, pečenie chleba v tradičných kamenných peciach i tesárske a kamenárske práce.

Hrušov 16. júla (TASR) - Prípravy na letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš pokračujú. Súčasťou je napríklad dokončovanie úprav priestorov okolo amfiteátra a obecného úradu. TASR o tom informovala tamojšia starostka Mária Augustínová. Dodala, že 27. ročník podujatia bude od 16. do 17. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.

"Kosíme a čistíme cesty a chodníky, pripravujeme a upratujeme priestory pre dvory, scénické vystúpenia a ukážky tradičných roľníckych prác," objasnila. Zároveň riešia všetky potrebné žiadosti, vyjadrenia, zmluvy s účinkujúcimi, predávajúcimi a ďalšími aktérmi, ktorí sa zúčastňujú podujatia. Podľa nej sa venujú aj propagácii, tlačovinám a suvenírom.

Parádu tvoria napríklad ukážky roľníckej práce s obilím, pečenie chleba v tradičných kamenných peciach i tesárske a kamenárske práce. Viaceré tieto aktivity si môžu vyskúšať aj návštevníci Hontianskej parády. Jej atmosféra je založená na bezprostrednom kontakte návštevníka s domácimi obyvateľmi vo dvoroch alebo pri ukážkach hospodárskych prác i s remeselníkmi a folkloristami z celého Slovenska. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj výstavu čipky, historických motorov, traktorov a strojov.

Starostka spomenula, že v amfiteátri sa v piatok 16. augusta predstavia generácie Hrušovčanov, Ján Ambróz s Ľudovou hudbou Andreja Záhorca a na záver vystúpi Slovenský ľudový umelecký kolektív s programom Slovensko. V sobotu 17. augusta vystúpia detské folklórne zoskupenia. zahraničné súbory a hudby z Chorvátska, Maďarska a Česka. Ľudia budú mať možnosť vidieť aj folkloristov z Nitrianskeho kraja i z regiónu Hontu. Podrobný program nájdu záujemcovia na oficiálnej stránke obce Hrušov.

Festival ľudovej kultúry organizuje obec pravidelne každý rok počas dvoch dní koncom augusta. Pre pandémiu nového koronavírusu však akcia v rokoch 2020 a 2021 nebola.