Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Kultúra

Festival Pohoda pokračuje, k závažnejším problémom dosiaľ nedošlo

Na archívnej snímke prvý deň festivalu Pohoda 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návštevníci festivalu sa môžu v piatok tešiť aj na viaceré koncerty.

Trenčín 12. júla (TASR) - Festival Pohoda v piatok pokračuje bez závažnejších problémov. Program nenarušili ani horúčavy. Organizátori u návštevníkov nezaznamenali vážnejšie zdravotné problémy súvisiace s vysokými teplotami. Uviedol to šéf festivalu Michal Kaščák s tým, že počasie dôsledne monitorujú.

"Samozrejme, riešime tu množstvo drobných vecí ako v každom 30-tisícovom meste, to je naša úloha, ale mám pocit, že nám základné veci fungujú veľmi dobre. Ľudia sú úžasní, koncerty boli fantastické. Máme z tohto ročníka zatiaľ veľkú radosť," poznamenal.

V piatok na návštevníkov festivalu ešte čaká pestrý program. Vystúpia slovenské interpretky Jana Kirschner a Katarzia. Na trenčianskom letisku sa večer s rockovou náložou predvedie ikonické duo Royal Blood. Ľudia si večer zatancujú aj s britskou kapelou Morcheeba.

Pohoda nie je len o koncertoch. Návštevníci môžu nové zručnosti získať na viacerých workshopoch, vypočuť si rôzne diskusie, zabaviť sa na na kolotočoch a osviežiť sa pod špeciálnymi rozprašovačmi. Kaščák zároveň na ľudí opakovane apeloval, aby sa chránili pred slnkom.

Zastúpené sú na festivale aj divadlá. Úspech u publika zožalo Slovenské národné divadlo (SND) s inscenáciou Budete mať luft!, ktorá dokumentuje tragické udalosti z roku 1928, keď skupina obyvateľov obce Pobedim zaútočila na neďalekú rómsku osadu. "Táto inscenácia sem patrí. Bola od začiatku robená s ambíciou, aby sa hrávala aj mimo SND, ideálne v regiónoch, a aj pre publikum, ktoré možno nie je naučené chodiť pravidelne do divadla, takže som o to radšej, že sa to podarilo," uviedol pre TASR jej režisér Pavol Viecha. Divákov na festivale označil za vnímavých. "Mal som pocit, že ľudia chápali a boli s nami na jednej vlne po celý čas," dodal.

Program na Pohode je pestrý, ľudí od kultúry neodradil ani dážď


Festival Pohoda pokračuje aj v piatok. Program druhého dňa je od rána pestrý. Návštevníci si už mohli vypočuť rôzne diskusie a vidieť viaceré inscenácie. Záujem o kultúru bol vysoký, ľudí neodradilo ani daždivé počasie.

Slovenské národné divadlo predviedlo v piatok ráno autorskú inscenáciu Budete mať luft! Doobeda sa na viacerých pódiách aj diskutovalo. Oslavovali sa tiež 80. narodeniny barda slovenskej literatúry Ivana Štrpku. Prierez jeho tvorby predstavil herec Robert Roth. O program pre deti sa postaralo Divadlo ZkuFraVon, zabavilo ich s inscenáciou Lakiho mestečko.

Návštevníci festivalu sa môžu v piatok tešiť aj na viaceré koncerty. Vystúpia napríklad rockové duo Royal Blood či slovenské speváčky Jana Kirschner a Katarzia. Predvedie sa tiež britská kapela Morcheeba, ktorá si podľa slov organizátorov vyžiadala dlhší koncert a bude teda hrať 75 minút.