Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Kultúra

Program Poklady spoja tradičný folklór a modernú pop-kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Autori avizujú, že na javisku vystúpi vyše päťdesiatka účinkujúcich.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Tradičný folklór a modernú pop-kultúru spojí pripravovaný program Poklady - výstava v pohybe. Premiéra celovečerného predstavenia s konceptom viacvrstvového umenia, v ktorom sa stretol Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova a projekt Party v 21. storočí, sa uskutoční 10. novembra v bratislavskom STARS audiotorium. O programe spájajúcom vizuálne a performatívne umenie, ktorý prinesie divákom symbiózu obrazov, farieb, piesní a tancov, informovali tvorcovia na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Profesionálne teleso PUĽS a Party v 21. storočí je spojenie, aké diváci doposiaľ nevideli. Celovečerné predstavenie Poklady spája hudbu, tanec, spev a výstavu obrazov," uviedol pre TASR choreograf a režisér Viliam Mikula s tým, že projekt ponúkne viac než len statickú prehliadku slávnych svadobných párt. "Diváci sú doslova vtiahnutí do deja. Výstava využíva grafické animácie a video projekcie, ktoré vytvárajú pohlcujúce interaktívne prostredie, vyrábame aj novú hudbu, ktorá je doslova ušitá na mieru, nové kostýmy," dodal spoluautor námetu a fotograf Ľubomír Sabo.

Predstavenie bude výsledkom deväťmesačnej spolupráce a prípravy. Poklady sú podľa ich tvorcov mostom medzi minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou. V "príbehu slovenských pokladov" uvidia diváci symbiózu obrazov, farieb, piesní a tancov, ktorá podľa autorov projektu javiskovo stvárni kultúrne dedičstvo - slovenské party úplne novým spôsobom.

Autori avizujú, že na javisku vystúpi vyše päťdesiatka účinkujúcich. K tanečníkom, spevákom a hudobníkom sa pridajú modelky v slovenských svadobných partách. "Autentickosť v detailne ustrojených krojoch a súčasný facepainting s ohľadom na ornamentiku daných regiónov dokazujú, že krása a hodnoty slovenských pokladov sú stále aktuálne," prízvukujú tvorcovia s tým, že jeden z vizuálne najsilnejších momentov bude, keď dievčatá v partách doslova "vystúpia z rámov obrazov".

Predstavenie ponúkne prienik medzi hudobným a tanečným folklórom a rôznorodými modernými žánrami. Má priniesť zážitok, ktorý osloví nielen milovníkov folklóru, ale aj mladšie generácie. "Celý program akoby prechádzal celým Slovenskom, všetkými regiónmi, v tanci, speve, krojoch a takisto v ornamentike, ktorá je veľmi silná," poznamenal Sabo.

Mikula prízvukuje, že zámerom tvorcov Pokladov je ukázať úplne nový koncept v rámci posúvania tradičnej slovenskej kultúry do súčasnej podoby. "A to v nevídanom šate po každej stránke. Máme cit pre vizuálne umenie, predstavenie staviame na vizuále. Sme dve absolútne profesionálne inštitúcie, očakávam jeden kompaktný profesionálny výsledok, ktorý upúta ľudí a dám im niečo nové," uzavrel.