Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Kultúra

Prvou premiérou DAB v novej sezóne bude muzikál Mníšky

Archívna snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Muzikál prináša príbeh piatich mníšok, ktoré pripravia veľkú šou, aby zarobili na dôstojné pohreby svojich spolusestier.

Nitra 11. septembra (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v týchto dňoch finišuje s prípravou americkej muzikálovej komédie Mníšky. Premiéru inscenácie v réžii Karla Škarku uvedie DAB 20. a 21. septembra vo svojom štúdiu.

Ako pripomenuli tvorcovia, muzikál Mníšky v roku 2025 oslávi už 40. výročie svojho prvého uvedenia. Doteraz ho uviedlo už viac ako 8000 produkcií po celom svete. "Bol preložený do 26 jazykov a v priebehu desaťročí sa stal skutočným fenoménom. V aktuálnej divadelnej sezóne ponúkneme divákom tento výnimočný muzikál aj na javisku DAB," uviedol český režisér inscenácie Karel Škarka.

Muzikál prináša príbeh piatich mníšok, ktoré pripravia veľkú šou, aby zarobili na dôstojné pohreby svojich spolusestier. "Je plný životnej energie, entuziazmu a humoru. Aj keď ide o komédiu, ten príbeh nie je banálny, má v sebe hlboké posolstvo o tom, že nesmieme stratiť vieru v dobro. Využíva komediálne prostriedky, ktoré nie sú hrubé ani vulgárne. Práve naopak, sú milé a pohladia dušu," povedal Škarka.

Diváci sa podľa tvorcov inscenácie môžu tešiť na množstvo humorných situácií, ale aj hviezdnych muzikálových kreácií, na umenie stepu, baletného tanca a chytľavých melódií. "V hudbe sa striedajú rôzne žánre, pravý nefalšovaný černošský gospel, americké country, neoromantické a neoklasické piesne i tanečná hudba. Uvidíme stepujúce mníšky. Jednoducho, bude to jedno veľké hudobné a tanečné dielo plné láskavého humoru a ľudskosti, ktoré sú v dnešnej dobe obzvlášť dôležitou esenciou," doplnil režisér muzikálu.