Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské múzeum si pripomenie výročie úmrtia A. Fesztyho

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), . Foto: TASR - Branislav Caban

GMM si 110. výročie úmrtia maďarského maliara pripomenie vystavením fotografie zobrazujúcej Fesztyho z roku 1896 s rukopisným venovaním na zadnej strane

Rimavská Sobota 31. mája (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote si v mesiaci jún pripomenie 110. výročie úmrtia Árpáda Fesztyho. V rámci aktivity predmet mesiaca vo výstavnej miestnosti múzea verejnosti predstaví fotografiu tohto významného maďarského maliara z roku 1896. TASR o tom informoval historik GMM Igor Kerepesi.

"Feszty, ktorý sa narodil v Hurbanove, bol jedným z významných uhorských maliarov na prelome storočí. Rád spracovával témy a udalosti z maďarskej minulosti. Jeho asi najznámejším dielom je veľkorozmerný kruhový obraz s názvom Príchod Maďarov, ktorý namaľoval medzi rokmi 1892 a 1894, a ktorý bol nakoniec predstavený verejnosti až na veľkolepé miléniové oslavy v roku 1896, na miléniovej výstave," priblížil Kerepesi.

GMM si 110. výročie úmrtia maďarského maliara pripomenie vystavením fotografie zobrazujúcej Fesztyho z roku 1896 s rukopisným venovaním na zadnej strane. Fotografiu maliar venoval Margite Maróthy-Gömöry, herečke a manželke pána zo Širkoviec Olivera Gömöryho. Zbierkový predmet pochádza z pozostalosti Gömöryovcov, fotografia sa do múzea dostala v roku 1955 po smrti Margity.

"Fotografia zo zbierok GMM nám predstavuje umelca na vrchole svojej kariéry, koncom 19. storočia, v roku milénia, po predstavení jeho vrcholného diela publiku. Vyhotovená bola v Budapešti v ateliéri Leopolda Streliského, cisárskeho a kráľovského dvorného fotografa," dodal Kerepesi s tým, že fotografia bude v priestoroch múzea vystavená do konca júna.