Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Kultúra

Vo Viedni zaznejú Piesne z Gurre, bude tam aj filharmonický zbor

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Skladateľ na diele pracoval jedenásť rokov, od jari 1900 do septembra 1911.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenský filharmonický zbor (SFZ) pod vedením zbormajstra Jana Rozehnala bude v piatok a v sobotu 14. septembra súčasťou uvedenia Schönbergovho diela Piesne z Gurre (Gurrelieder) vo viedenskom Musikvereine. O uvedení trojdielnej kantáty pre päť vokálnych sólistov, rozprávača, spevácke zbory a veľký orchester na slová básne Dána Jensa Petera Jacobsena v nemeckom preklade Roberta Franza Arnolda informuje Slovenská filharmónia (SF).

"Monumentálne dielo s viac ako 200 umelcami na pódiu zaznie v naštudovaní Petra Popelku, šéfdirigenta Viedenských symfonikov," dodáva filharmónia.

Pripomína, že skladateľ na diele pracoval jedenásť rokov, od jari 1900 do septembra 1911. Prvé uvedenie zaznelo 23. januára 1913 práve vo viedenskom Musikvereine pod taktovkou Franza Schrekera. "Bol to jeden z najväčších koncertov vo viedenskej histórii. Aktuálne uvedenie reflektuje na 150. výročie narodenia Arnolda Schönberga počas aktuálnej 125. sezóny Viedenských symfonikov," poznamenáva Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Dodáva, že Piesne z Gurre budú znieť v interpretácii Viedenských symfonikov a troch zborov - Singverein der Gesellschaft der Musikfreunde (Speváckeho združenia priateľov hudby), Slovenského filharmonického zboru, Ungarischer Nationaler Männerchor (Maďarského národného mužského zboru).

Sólistami večera budú pravidelný hosť Viedenskej a Bavorskej štátnej opery Michael Weinius, mladá nemecká sopranistka Vera-Lotte Boecker, mezzosopranistka Sasha Cooke, tenorista Gerhard Siegel, barytonista Florian Boescha. Popredná nemecká sopranistka Angela Denoke vystúpi v úlohe rozprávača. Dielo zaznie v naštudovaní českého dirigenta Petra Popelku, ktorý od sezóny 2024/2025 zastáva post šéfdirigenta Viedenských symfonikov.