Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Súhrn udalostí v dôsledku silných búrok na festivale Pohoda

Na snímke škody v areáli na letisku po búrke počas druhého dňa 27. ročníka festivalu Pohoda v piatok 12. júla 2024 v Trenčíne. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Búrky lámali stromy a zaplavili aj cesty.

Bratislava 13. júla (TASR) - Intenzívne búrky počas piatkového (12. 7.) večera zvalili na festivale Pohoda v Trenčíne veľký stan, ochromili vlaky a spôsobili energetickú kalamitu. Búrky lámali stromy a zaplavili aj cesty. TASR prináša súhrn udalostí v súvislosti s dôsledkami nepriaznivého počasia.



K pádu veľkého stanu na festivale na trenčianskom letisku došlo v piatok večer vplyvom intenzívnej búrky. Zasahovali všetky záchranné zložky. Záchranári boli na miesto vyslaní po 20.30 h. Zranených bolo celkovo 29 osôb, jedna žena utrpela stredne ťažké zranenie. Zranených transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici.


Polícia začala pre pád stanu na festivale trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Policajti vykonávajú rozsiahlu obhliadku miesta činu.


Organizátori podujatie pre búrky prerušili. Apelovali na ľudí, aby si dávali pozor a našli si bezpečný úkryt. Po páde stanu festival predčasne ukončili. Rozhodli sa tak po zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb. Nešťastnú udalosť podrobia organizátori dôslednej analýze a o jej výsledkoch chcú otvorene komunikovať.


Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) víta rozhodnutie predčasne ukončiť festival Pohoda. Je podľa neho dôležité zistiť, či tento krok nemal prísť skôr, aby nedošlo k ohrozeniu ľudí.


Na južnom Slovensku spôsobili silné búrky rozsiahle poškodenie železničnej infraštruktúry a ochromenie dopravy. Medzinárodné vlaky EuroCity (EC) z Budapešti a Prahy sú vedené odklonom cez Rajku. Vnútroštátne osobné vlaky a rýchliky sú nahrádzané náhradnou autobusovou dopravou a premávajú po odklonených trasách.


V Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili búrky energetickú kalamitu. Počas noci z piatka na sobotu zasiahli výpadky elektriny viac ako 30.000 odberných miest.


Mimoriadna situácia platí aj na celom území západného Slovenska. Celkovo bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých viac ako 135.000 zákazníkov.


V Nitre boli v piatok v dôsledku prívalových zrážok zaplavené viaceré cesty. Popadané stromy hlásili najmä na území Trnavského, Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. Železničná doprava bola prerušená napríklad v okolí Trnavy, Nitry, Hlohovca, Sládkovičova či Komárna.