Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Kultúra

Slovenské centrum dizajnu oslavuje 30 rokov

Na archívnej snímke výstava v Slovenskom centre dizajnu. Foto: TASR - Dano Veselský

Tridsiatemu výročiu SCD má byť venované aj špeciálne číslo časopisu Designum.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenské centrum dizajnu (SCD) oslavuje v tomto roku 30. výročie svojej existencie. "Oslavy budú prebiehať celoročne formou rôznych domácich aj zahraničných prezentačných a publikačných aktivít realizovaných pod hlavičkou Roku slovenského dizajnu," TASR o tom za jubilujúcu príspevkovú organizáciu Ministerstva kultúry SR informovala Zuzana Böhmerová.

SCD vzniklo v roku 1991 s cieľom zhromažďovať informácie o slovenskom dizajne, podporovať jeho rozvoj a prezentovať prácu slovenských dizajnérov. Počas tridsaťročnej histórie inštitúcia rozširovala spektrum svojich aktivít. "Zrealizovala a participovala na vyše 200 domácich a takmer 50 zahraničných výstavách, vydala 11 publikácií, 123 čísel časopisu Designum, zrealizovala 14 ročníkov Národnej ceny za dizajn," dodala Böhmerová.

Tridsiatemu výročiu SCD má byť venované aj špeciálne číslo časopisu Designum a viacero príspevkov pracovníkov a spolupracovníkov centra na jeho webstránke či na online platforme e-designum počas celého roka.

Pri zrode SCD, ktoré sa v roku 1991 stalo nástupcom Inštitútu priemyselného dizajnu s československou pôsobnosťou (IPD), stála Zdenka Burianová, prvá riaditeľka centra. Počas jej pôsobenia sa centru podarilo nadviazať kontakty so zahraničnými partnerskými organizáciami, ale aj s profesijnými medzinárodnými organizáciami ako ICSID, ICOGRADA a IFI. Založené boli základné piliere SCD: časopis Designum a súťaž Národná cena za dizajn.

V januári 2007 otvorilo SCD nový výstavný a informačný bod SATELIT na Dobrovičovej ul. v Bratislave, ktorý slúžil na rôzne formy prezentácie dizajnu. "V roku 2012 sa podarilo získať priestory v Hurbanových kasárňach, presťahovať do nich Galériu dizajnu Satelit a o rok nato založiť Slovenské múzeum dizajnu (SMD)," priblížila Böhmerová históriu centra, ktorého aktuálnym riaditeľom je Maroš Schmidt. Z jeho iniciatívy vznikla ako reakcia na pandémiu COVID-19 a jej dosah na oblasť dizajnu, platforma DESIGN IS NOW! "Bola síce len dočasným nástrojom pohotovej reakcie relevantných inštitúcií a iniciatív na aktuálnu situáciu a prípravu adresných a efektívnych návrhov opatrení, no práve teraz, v Roku slovenského dizajnu, sa vytvára nový priestor pre ďalší rozvoj spolupráce," avizuje Böhmerová.

Snímka z výstavy DESIGN IS NOW ! v Galérii dizajnu Satelit v Bratislave 7. júla 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Dodala, že zámerom SCD je naďalej sa intenzívne venovať partnerským spoluprácam, medzinárodným projektom, a tiež výskumným, zbierkotvorným a prezentačným aktivitám: "Kladieme najmä dôraz na tvorbu širokého spektra aktivít, ktoré oslovia odbornú aj širokú verejnosť."

Slovenský dizajn má doma i v zahraničí predstaviť ako hodnotnú a atraktívnu súčasť našej kultúry a identity projekt Rok slovenského dizajnu. Počas celého roka 2021 má SCD s podporou MK SR a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR realizovať výstavné, prednáškové a prezentačné aktivity v atraktívnej podobe fyzickou aj online formou.