Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Kultúra

Slovenský animovaný film Ahoj leto získal cenu na festivale v Annecy

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Film neobsahuje dialógy, dokáže preto pobaviť rodiny a deti na celom svete.

Annecy/Bratislava 19. júna (TASR) – Slovenský krátky animovaný film Ahoj leto získal na Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy vo Francúzsku prestížnu cenu Prix Jeune Public za najlepší detský film, informuje TASR.

Film vytvorila dvojica režisérov Martin Smatana a Veronika Zacharová. Tvorcovia na ňom pracovali od roku 2019, keď na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akademie múzických umení (FAMU) dokončili svoj absolventský film Šarkan, ktorý v roku 2019 v Annecy získal rovnakú cenu. Film Ahoj letu vznikol v slovensko-česko-francúzskej koprodukcii.

Medzinárodný festival animovaného filmu v Annecy je najväčším a najvýznamnejším festivalom animovaných filmov na svete, tento rok sa naň prihlásilo 3277 filmov zo 108 krajín.

"Ahoj leto je krátka animovaná komédia pre deti a ich rodičov vytvorená kombináciou objektovej stop-motion animácie a kreslenej animácie. Film s humorom a nadhľadom sleduje zážitky štvorčlennej rodiny, ktorá si vysnívala najlepšiu letnú dovolenku pri mori. Namiesto toho ich však čaká séria nepredvídateľných udalostí, vďaka ktorým zisťujú, v čom spočíva krása ich výletu," uviedol v tlačovej správe režisér Smatana.

Film neobsahuje dialógy, dokáže preto pobaviť rodiny a deti na celom svete, doplnil.

Slovenskú premiéru bude mať Ahoj leto 28. júna na Medzinárodnom festivale animovaných filmov Fest Anča v Žiline, kde zabojuje aj o možnosť uchádzať sa o kvalifikáciu na Oscara.