Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Kultúra

SND v Bratislave začalo 105. divadelnú sezónu

Na snímke fontána Vodný prameň z roku 1989 pred novou budovou SND. Foto: TASR - Dano Veselský

Odštartovalo ju inscenáciou Akcia B s Martinom Hubom v titulnej role.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) v Bratislave začalo svoju 105. divadelnú sezónu. Odštartovalo ju inscenáciou Akcia B s Martinom Hubom v titulnej role. Nová generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková potvrdila, že všetky súbory vstúpili do novej sezóny podľa riadneho hracieho plánu a tešia sa na divákov. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Jana Alexová.

"Prišla som v náročnom období pred začiatkom sezóny, ale som rada, že môžem skonštatovať, že sezóna je pripravená a diváci sa môžu tešiť na krásne divadelné zážitky vo všetkých troch súboroch," uviedla Ťapáková.

Činohra SND bude pokračovať titulmi ako Špina, Koncert na želanie či Hriech/Její pastorkyňa a pripraví aj desať nových titulov. Začiatkom sezóny sa diváci môžu tešiť na hosťovanie zahraničného súboru Comédie-Française Hekuba nie je Hekuba. "Prvou premiérou novej sezóny bude už 9. novembra v Sále činohry vzrušujúca dráma, nádherný básnický epos o vášni, láske a tradícii Krvavá svadba od významného španielskeho autora Federica Garcíu Lorcu v réžii Jána Luterána," dodala Alexová.

Opera SND odštartuje sezónu galakoncertom Ondrej Malachovský Tribute. Koncom septembra uvedie prvú premiérovú inscenáciu 105. sezóny Příhody Lišky Bystroušky. Druhou novinkou bude výpravné predstavenie pre celé rodiny - operná rozprávka Perníková chalúpka od Engelberta Humperdincka, tretia premiéra bude venovaná dielu Giuseppe Verdiho Maškarný bál.

Balet otvorí sezónu premiérou uplynulej sezóny Labutie jazero a následne naň nadviaže spojením Balet&SĽUK/Tancom k sebe. Ako prvú premiéru tejto sezóny uvedie súčasnú choreografickú kompozíciu Bolero X. Druhou premiérou bude tanečné stvárnenie Puškinovho románu Onegin. V októbri uvedie Balet SND v spolupráci s Národným onkologickým ústavom v rámci projektu Umenie pre život špeciálne predstavenie Labutieho jazera.

"Dramaturgia 105. divadelnej sezóny bola pri mojom nástupe už daná, ale pre mňa je veľká česť viesť inštitúciu, ktorá prináša divákom také kvalitné divácke zážitky, ako to robí Slovenské národné divadlo," podotkla Ťapáková.