Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

V Slovenskom národnom múzeu otvorili výstavu Prázdna stolička

Snímka z otvorenia výstavy Prázdna stolička v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave 11. júla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Žiaci a učitelia, inšpirovaní publikáciou Róberta Cvi Bornsteina Záblesky v temnote, začali v roku 2020 pátrať po identite vylúčených žiakov, ktorí museli nedobrovoľne opustiť školské lavice.

Bratislava 15. júla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) otvorilo vo štvrtok (11. 7.) v sídelnej budove v Bratislave výstavu venovanú osudom žiakov židovského pôvodu vylúčených v auguste 1940 zo štúdia na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu (EKG) v Prešove. Výstava s názvom Prázdna stolička je pre verejnosť prístupná do 25. októbra.

Približuje spoločný projekt žiakov a učiteľov prešovského EKG, pátrajúcich po menách a osudoch starších spolužiakov, ktorí museli počas druhej svetovej vojny na základe protižidovského nariadenia Slovenského štátu nedobrovoľne opustiť školské lavice.

Žiaci a učitelia, inšpirovaní publikáciou Róberta Cvi Bornsteina Záblesky v temnote, začali v roku 2020 pátrať po identite vylúčených žiakov. "Vznikol tak výstavný projekt, ktorý okrem osobných príbehov študentov židovského pôvodu približuje dramatické reálie v 40. rokoch na Slovensku, ale aj niekoľko novodobých príbehov ľudí, ktorí pocítili dôsledky svojej 'inakosti'," dodáva SNM.

"Osudy žiakov kolégia židovského pôvodu boli rôzne. Mnohých z nich deportovali do koncentračných táborov," hovoria autori projektu a učitelia EKG v Prešove Ľudmila Kónyová a Miroslav Čurlík. Podarilo sa im zistiť, že 50 zo 102 vylúčených žiakov bolo počas druhej svetovej vojny zavraždených.

"Týmto projektom chceme informovať nielen žiakov, ale aj verejnosť o tom, čo sa v dobových udalostiach stalo, aký bol kontext tejto doby a chceme poukázať na to, aby sa toto už nikdy v dejinách Slovenskej republiky neopakovalo," povedal pre TASR Čurlík s tým, že všetky súvislosti sú vo výstave znázornené grafickým a textovým materiálom, dobovými predmetmi, ale aj popisom osudu žiakov EKG, ktorým Slovenský štát neumožnil študovať na stredných školách.