Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Kultúra

Solidaritu Ukrajine vyjadrujú aj slovenskí vizuálni umelci a návrhári

Plagát s nápisom "Nie vojne" visí nad Nevským prospektom, hlavnou ulicou Petrohradu, v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR/AP

Veríme, že vďaka benefičnej aukcii dokážeme pomôcť tam, kde je to aktuálne najviac potrebné, uviedla módna aktivistka Babsy Jagušák.

Bratislava 1. marca (TASR) - Umením za mier je názov občianskej iniciatívy, ktorou vyjadrujú podporu Ukrajine slovenskí vizuálni umelci, dizajnéri a módni návrhári. V reakcii na aktuálne dianie sa rozhodli prispieť svojou tvorbou do on-line aukcie súčasného umenia a dizajnu. Nielen zberatelia umenia si môžu dražiť umelecké diela od 1. do 8. marca na www.soga.sk. Suma získaná v aukcii poputuje do neziskovej organizácie Človek v ohrození. TASR o tom informovali predstaviteľky iniciatívy, medzi ktorými je napríklad maliarka Tero Abaffy, módna aktivistka Babsy Jagušák či riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Od vzniku iniciatívy sa do benefičnej aukcie zapojilo takmer 100 vizuálnych umelcov, dizajnérov a módnych tvorcov. Ich tvorbu si môžu zberatelia umenia a súčasného dizajnu, ale aj široká verejnosť vydražiť v on-line aukcii, ktorá potrvá 8. marca do 21.00 h. Zakladateľky iniciatívy podčiarkujú, že všetky vyzbierané finančné prostriedky poputujú do neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá transparentne pomáha na slovensko-ukrajinskej hranici obetiam vojnového konfliktu. "Umelecká obec dokázala historicky v každej kritickej situácii konfrontovať zlo a motivovať verejnosť k hrdinským činom. Veríme, že vďaka benefičnej aukcii dokážeme pomôcť tam, kde je to aktuálne najviac potrebné," dodala Jagušák.

Medzi draženými dielami sa nachádzajú obrazy od aktuálnej víťazky súťaže Maľba roka 2021 Riti Koszorús, víťazky Ceny Oskára Čepana 2022 Év Van Hettmer. Zastúpené sú aj diela etablovaných výtvarníkov - Erik Binder, Viktor Frešo, Erik Šille, Andrej Dúbravský, Dorota Sadovská, Svetlana Fialová či Lucia Tallová. Okrem obrazov, grafík a fotografií môžu dražitelia získať aj dizajnérske kúsky od módnych tvorcov Marcela Holubca W., Lenky Sršňovej, Michaely Bednárovej – Puojd, Pavla Dendisa, Lukáša Krnáča a ďalších.