Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Kultúra

SOZA ocenila úspešných autorov a interpretov za rok 2023

Na archívnej snímke skupina Hex počas vystúpenia. Zľava Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Peter Šarkan Novák. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) počas galavečera odovzdával umelcom v 28. ročníku honorárne (4) a štatistické ceny (7) za rok 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. októbra (TASR) - Slovenskej hudbe, jej autorom a interpretom patrili vo štvrtok večer (3. 10.) priestory bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) počas galavečera odovzdával umelcom v 28. ročníku honorárne (4) a štatistické ceny (7) za rok 2023.

Najhranejšou skladbou za rok 2023 sú Pomaranče z Kuby skupiny Hex z desiateho radového albumu Kde je tu láska?, ktorý vyšiel v apríli 2023. Získali zaň aj ocenenie Krištáľové krídlo a cenu Anděl Českej akadémie populárnej hudby za najlepší slovenský album. Sošku Eurydiky od sochárky Jany Brisudovej za kapelu prevzal Martin Fefe Žúži.



Najhranejšia skladba online je Zatancuj si so mnou speváka a autora Adama Ďuricu. Je z albumu 30, vydaného v roku 2018. Adam vydal šesť štúdiových albumov, za rok 2022 získal ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.

"Vážim si každú jednu cenu, pozerám sa ale dopredu. Pre mňa je budúcnosť práca a minulosť tie ocenenia. Moje poďakovanie patrí autorom, začnem Vladom Krauszom, lebo Vlado mi poslal niekoľko textov, z ktorých som si vybral práve ten. Takisto patrí Maťovi Turcerovi, producentovi, s ktorým som robil. S vydavateľstvom sme sa dohodli, že to bude posledný singel z albumu," povedal pre TASR ocenený Adam Ďurica.

Prvenstvo v kategórii skladateľ najhranejších hudobných diel získal trinásty raz po sebe Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile a počet všetkých ocenení zvýšil na osemnásť. Vydali trinásť štúdiových albumov. Za rok 2018 získali aj ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.

Najúspešnejším textárom je Vladimír Krausz, je to jeho šieste ocenenie po sebe. Krausz píše texty pre skupinu IMT Smile, Katku Knechtovú, Adama Ďuricu a ďalších slovenských interpretov.

Najúspešnejším autorom v online je Kali, vlastným menom Koloman Magyari. Vydal už 14 albumov, najnovší Retrostar vyšiel v decembri 2023. Najúspešnejší mladý autor v kategórii pre autorov do 25 rokov je The Curly Simon, aka Simon Štubniak. V júni 2023 vydal album Zvláštny svet.

Na archívnej snímke speváčka a ilustrátorka Zuzana Smatanová.
Foto: TASR Martin Baumann


Cenu najúspešnejší hudobný nosič si odnáša Zuzana Smatanová za siedmy štúdiový album Rozprávač, ktorý vydala v októbri 2023. Tento album získal aj nomináciu Českej hudobnej akadémie na cenu Anděl 2023 za najlepší slovenský album. Za rok 2023 bola Zuzana nominovaná aj na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.



SOZA udelila aj štyri honorárne ceny. Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2023 ju získali spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský a skladateľ, aranžér a dirigent dychovej hudby Ikov Kopáčik. Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2023 budú do Zlatej knihy zapísaní skladateľ a dirigent Ladislav Holoubek (1913 – 1994) a spevák, skladateľ aj hudobník, člen skupiny Elán Vašo Patejdl (1954 - 2023).

Na snímke spevák Janko Lehotský.
Foto: TASR Jakub Kotian