Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo prinesie literárno-hudobné večery

Spišské divadlo, ilustračné foto. Foto: TASR Oliver Ondráš

Hostiteľom večerov, prvého z nich už túto sobotu 19. októbra, bude herec, hudobník a režisér Milo Kráľ.

Spišská Nová Ves 17. októbra (TASR) - Spišské divadlo (SD) prináša v aktuálnej 34. divadelnej sezóne viaceré nedivadelné novinky. Po besedách o tabuizovaných témach pre stredoškolákov pripravuje v spolupráci s občianskym združením Spišské divadlo 21 ďalší nový formát - literárno-hudobné večery. Hovorkyňa SD Veronika Fitzeková informovala, že séria večerných posedení pod názvom To tu ešte nebolo sa bude konať raz mesačne v komorných priestoroch divadelného Štúdia SD. Hostiteľom večerov, prvého z nich už túto sobotu 19. októbra, bude herec, hudobník a režisér Milo Kráľ, ktorý na Spiši režíroval komédiu Okuliare Eltona Johna.

"Počas troch večerov postupne privíta viacerých významných hostí z literárnej a divadelnej oblasti. Diváci sa môžu tešiť aj na tematickú hudbu, ktorú Milo Kráľ pripraví špeciálne na každý večer," priblížil umelecký šéf divadla Viktor Kollár. Prvým hosťom bude spisovateľ a dramaturg Daniel Majling, ktorý desať rokov pracoval ako dramaturg v Divadle Andreja Bagara v Nitre a od roku 2014 pôsobí ako dramaturg Činohry Slovenského národného divadla a pedagóg na Vysokej škole múzických umení. Debutoval kultovým čiernobielym komiksom Rudo oceneným Cenou Muriel za najlepší prekladový komiks. Majling je tiež autorom knihy Ruzká klazika a napísal a nakreslil aj komiksový román Zóna. Zároveň je jedným zo štyroch autorov série komiksov o Nežnej revolúcii.

Na prvom večere zo série sa Majling podelí o svoje skúsenosti, životné príbehy a vzťah ku komiksovej tvorbe. O hudobnú produkciu počas večera sa postará priamo Kráľ. "Literárno-hudobné večery sľubujú jedinečný zážitok spájajúci literatúru a hudbu v intímnej atmosfére. Ich cieľom je vytvoriť priestor pre rôzne druhy umenia a poskytnúť divákom ďalšie umelecké zážitky. Sami sme zvedaví, ako naše publikum prijme tento formát. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť inšpiratívne stretnutie pre všetkých milovníkov literatúry a umenia," dodáva Kollár. Projekt spolufinancuje zriaďovateľ SD Košický samosprávny kraj.