Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo ukončilo 33. divadelnú sezónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Prvý ročník galavečera sa konal v roku 2022 na počesť 65. výročia vzniku prvého profesionálneho divadla v Spišskej Novej Vsi.

Spišská Nová Ves 28. júna (TASR) - Spišské divadlo (SD) nedávno ukončilo aktuálnu 33. divadelnú sezónu slávnostným podujatím Zlatá labuť. Počas druhého ročníka sa na dosky divadla postavili viacerí laureáti. Informovala o tom hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková s tým, že počas tejto sezóny videli diváci štyri premiéry.

"Naším zámerom je podporiť vzťah divákov a divadla a aktívne zapojiť návštevníkov do diania. Zlatá labuť má dve roviny. Na jednej strane o svojich obľúbených interpretoch a predstaveniach rozhodujú návštevníci v ankete. Súčasťou galavečera sú však aj ocenenia od odborníkov," priblížil riaditeľ SD Radovan Michalov.

Umeleckú radu v tomto ročníku tvorili dramaturgička košického štúdia RTVS Hana Kolbašská Rodová, dramaturg činohry Národného divadla Košice Peter Himič a riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Marián Marko. Ceny udelili v troch kategóriách, najlepšou inscenáciou sa stali Šeptuchy. Za najlepší ženský herecký výkon získala ocenenie najmladšia členka súboru Kristína Kotarbová za postavu Doroty v inscenácii Šeptuchy. Najlepší mužský herecký výkon podľa umeleckej rady predviedol Peter Čižmár, ktorý stvárnil Magnusa v inscenácii hry Slawomira Mrožeka Kontrakt.

"O hlasy divákov sa uchádzalo sedem herečiek, sedem hercov a 18 inscenácií. Na základe diváckej ankety sa najobľúbenejšou herečkou stala Denisa Macalová Ďuratná a najobľúbenejším hercom Mikuláš Macala. Top inscenáciou sezóny sa opäť stala komédia Zdrhni pred svojou ženou v réžii Anny Šoltýsovej," doplnila Fitzeková. Riaditeľ zároveň odovzdal dve ocenenia Igricov prsteň za celoživotné dielo a prínos k rozvoju divadla. V druhom ročníku si ho odniesli vedúce úseku ekonomiky - Helena Kupferschmidtová a Mária Peklanská.

Prvý ročník galavečera sa konal v roku 2022 na počesť 65. výročia vzniku prvého profesionálneho divadla v Spišskej Novej Vsi. Vtedy rozhodli o dvojročnej periodicite podujatia. SD je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. Od roku 1992 uviedlo 171 premiér, v tej aktuálnej to boli inscenácia Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith a dve komédie - Okuliare Eltona Johna a Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie.