Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Kultúra

Štúdio 12 privítalo divákov vo vynovených priestoroch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jeho riaditeľka Vladislava Fekete spresňuje, že úpravou prešli počas februára a marca chodba, foyer, sociálne zariadenia a dve miestnosti, ktoré sa v minulosti využívali zriedkavo.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Priestory bratislavského Štúdia 12, ktoré spravuje Divadelný ústav, prešli plánovanou úpravou. Mala dve fázy a týkala sa samotného štúdia, foyeru a ďalších spoločenských priestorov. Štúdio 12 vyprofilované ako centrum nového divadla a drámy možno vďaka úpravám využívať ešte rozmanitejšie. Informuje o tom Divadelný ústav.

Jeho riaditeľka Vladislava Fekete spresňuje, že úpravou prešli počas februára a marca chodba, foyer, sociálne zariadenia a dve miestnosti, ktoré sa v minulosti využívali zriedkavo. "Teraz sa to zmení, ide o multifunkčnú miestnosť oproti Štúdiu 12, dnes nazývanú Naratív, a dlhodobo nepoužívanú miestnosť s názvom Performatív, ktorá v minulosti slúžila ako štúdio Československého rozhlasu," dodala Fekete k modernizácii priestorov, ku ktorej došlo po viac ako dvoch dekádach činnosti Štúdia 12. Jeho priestory sa tak priblížili štandardom moderných priestorov scénického umenia.

"Divadelná sála sa pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu dočkala revízie starej elektroinštalácie a zabudovania novej svetelnej rampy. Tá je situovaná po obvode celého Štúdia 12, čím sa zlepšili svetelné, ale aj celkové technické možnosti," vysvetľuje Fekete s tým, že technické vybavenie sály doplnil nákup novej svetelnej techniky, vďaka čomu môže v súčasnosti konkurovať iným kultúrnym priestorom v Bratislave.

Podľa Fekete mal na úpravu zásadný vplyv pamiatkový status budovy, v ktorej divadelný priestor na bratislavskom Jakubovom námestí sídli. "Budova je pamiatkovým objektom a bola postavená koncom 20. rokov 20. storočia. Pri úpravách priestorov sa vedenie Divadelného ústavu v spolupráci s architektmi usilovalo o modernizáciu a efektné riešenia, no s rešpektom k histórii a s citom pre vyzdvihnutie genia loci budovy, ktorá bola od svojho vzniku dejiskom mnohých kultúrnych udalostí," uzavrela.

Dramaturgička Anna Šoltýsová potvrdila, že úprava priestorov rozšírila možnosti ich využitia. "Hoci obe miestnosti v susedstve hracej sály, Performatív a Naratív, nie sú klasickými divadelnými priestormi, je možné ich v budúcnosti využiť pri technicky menej náročných podujatiach," uviedla s tým, že v novootvorených priestoroch sa môžu konať diskusie, výstavy, prezentácie, workshopy, inscenované čítania, ale možno ich využiť aj na skúšobný proces a prípravu projektov a podujatí.

Vo vynovenom Štúdiu 12 sa v stredu (2. 10.) uskutočnila repríza inscenácie Hamlet: Age of Hope v réžii Mateja Trnovca. Do konca roka sa v hracej sále a priľahlých priestoroch uskutočnia tri premiéry v rámci platformy Mliečne zuby, ktorá dáva priestor na realizáciu začínajúcim divadelníkom, ďalej premiéra činoherného divadla a dve premiéry hudobno-dramatických projektov.