Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Kultúra

Súťaž Dramaticky mladí 2024 má víťazné texty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Súčasťou finále bolo aj inscenované čítanie víťazného textu.

Bratislava 25. júna (TASR) - Divadelný ústav (DÚ) vyhlásil víťazov 15. ročníka súťaže o najlepší dramatický text detí a mládeže vo veku od deviatich do 18 rokov s názvom Dramaticky mladí. Finále sa uskutočnilo v sobotu (22. 6.) v bratislavskom Štúdiu 12 a víťazkou sa stala Salome Bočkayová s hrou Dobré dobrým, zlé zlým. Druhé miesto obsadila Tereza Zelinková s textom Za oponou. Dve tretie miesta získali Jelena Jankovičová za hru Čarodejnica a Martina Lieskovská s hrou Sterilizovaní v sladkokyslom náleve.

Autorky s umiestnením na prvom až treťom mieste spája účasť v Dielňach kreatívneho písania. Tri z ocenených autoriek počas roka lektorsky viedol dramaturg Činohry Slovenského národného divadla Mário Drgoňa. Jedno tretie miesto putovalo do Dielne kreatívneho písania, ktorú viedla lektorka Uršuľa Turčanová v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Do dielní sa ďalej zapojili Mestské divadlo Žilina a banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí. Dielne kreatívneho písania sú súčasťou projektu Dramaticky mladí a pre zapojené deti a mládež sú celoročne zdarma.

Do súťaže bolo prihlásených 36 textov. Predsedníčka odbornej poroty Lenka Dzadíková potvrdila, že do 15. ročníka sa prihlásil výnimočný počet autorov. "Rekordné množstvo účastníkov, a to 33 dievčat a dvaja chlapci. O priazeň odbornej poroty sa uchádzalo celkovo 36 textov, pričom jedna autorka poslala do súťaže dva texty a jeden text je dielom dvoch autoriek," spresnila.

Víťazka súťaže Salome Bočkayová v hre Dobré dobrým, zlé zlým reflektuje obdobie 50. a 60. rokov 20. storočia v bývalom Československu. "Spracúva ju cez tragické osudy niekoľkých postáv, ktoré boli priamo či nepriamo zasiahnuté represívnym režimom. Sujet je sprostredkovaný príbehom skupiny mladých ľudí, pričom hlavná postava prostredníctvom retrospekcie spomína na svoju mladosť," približuje víťazný text porotca Peter Karpinský.

Súčasťou finále bolo aj inscenované čítanie víťazného textu. "Mala som zimomriavky, keď som prvýkrát videla svoje postavy žiť. Je to niečo úplne iné, ako mať ich len napísané na bielom papieri. Som vďačná, že som to mohla zažiť," komentovala Bočkayová. Víťazka sa bude môcť zúčastniť na Letnej škole herectva, ktorú organizuje partner súťaže.