Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Svoje brány opäť otvorí 39. medzinárodný umelecký tábor Letavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lektormi jednotlivých dielní sú osvedčení umelci.

Kokava nad Rimavicou 23. júla (TASR) - Svoje brány začiatkom augusta otvorí 39. ročník medzinárodného umeleckého tábora Letavy. Na tvorcov čaká v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár 15 tvorivých umeleckých dielní z rôznych druhov a žánrov. TASR o tom informoval hlavný organizátor a zakladateľ táborov Marian Lacko.

Dodal, že pre záujemcov otvoria brány v nedeľu 4. augusta. Podľa neho Letavy nie sú uzavretá komunita umelcov, otvorené sú aj pre nových záujemcov z domova i zo zahraničia. "Aj tento rok ich pribudne niekoľko," podotkol. Medzi tradičné dielne patria nielen tie výtvarné, ale aj herecká tvorba, dielňa fotografie, hudobno-textárska a tanečná tvorba, pantomíma či literárna a bábkarská dielňa. Zdôraznil, že najväčší záujem je už tradične o tanečnú a herecko-režijnú tvorbu. "V tomto roku sa po dlhšej prestávke druhýkrát vraciame k dielni animovanej tvorby. Úplnou novinkou bude šperkársko-háčkovacia umelecká dielňa," podotkol.

Lektormi jednotlivých dielní sú osvedčení umelci. Medzi nimi sú napríklad choreograf Laco Cmorej, herečka Jana Oľhová, mím Miroslav Kasprzyk, textár a spisovateľ Vlado Janček, divadelný režisér a dramatik Dušan Vicen, ako aj fotograf Lukáš Macek. "Už druhýkrát spolupracujeme s umelcami z Ukrajiny, ktorí sa v Rimavskej Sobote uchýlili po vypuknutí vojny," povedal s tým, že sú to vysokoškolskí a stredoškolskí profesori a umelci.

Diela vytvorené počas celého týždňa budú verejne prezentované na nočnej vernisáži priamo v tábore. Aj 39. ročník prinesie hudobné koncerty, happeningy, autorské čítania, improvizácie či premietania filmov. Tábor tento rok finančne podporujú Fond na podporu umenia, ako aj Banskobystrický samosprávny kraj.

Letavy založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku a dnes už aj v Európe.