Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Kultúra

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uzavrie 95. koncertnú sezónu

Na archívnej snímke členovia Symfonického orchestera Slovenského rozhlasu (SOSR). Foto: FOTO TASR - RTVS

Pod taktovkou Ondreja Lenárda zaznie program zostavený z diel Emila Nikolausa von Rezniceka, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho a Richarda Straussa.

Bratislava 26. júna (TASR) - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SoSR) odohrá záverečný koncert 95. koncertnej sezóny v piatok 28. júna o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Ivana Zečevič.

Pod taktovkou Ondreja Lenárda zaznie program zostavený z diel Emila Nikolausa von Rezniceka, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho a Richarda Straussa. V poradí 10. abonentný koncert naživo odvysiela Rádio Devín.

Reznickova tvorba je na koncerte zastúpená jeho najznámejším dielom Predohra k opere Donna Diana. V programe figuruje aj Symfónia č. 4, op. 90 od Mendelssohna-Bartholdyho, inšpirovaná skladateľovými cestami po Európe. "Táto symfónia odráža bezstarostnú náladu a krásu talianskej krajiny, premiérovo bola uvedená v Londýne. Mendelssohnov talent zachytiť atmosféru svojho okolia sa prejavuje najmä v jej poslednej časti, ktorá spája tance rímskeho saltarella a neapolskej tarantelly," približuje RTVS.

Dodáva, že cesta po Taliansku v roku 1886 výrazne ovplyvnila aj Richarda Straussa. Na koncerte zaznie jeho symfonická fantázia Z Talianska, op. 16. Dielo je rozdelené na štyri časti, pričom každá z nich predstavuje symfonické obrazy rôznych prostredí Talianska.