Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Témou tohtoročného festivalu 4 živly je Cesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kompletný program nájdu záujemcovia na www.4zivly.sk.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Cesta je témou tohtoročného Letného filmového festivalu 4 živly. Podujatie sa bude konať 7. až 11. augusta v Banskej Štiavnici, ktorá privíta viacero hostí nielen z filmovej oblasti. Okrem filmov figurujú v programe 26. ročníka podujatia diskusie, prezentácie či výstava. TASR o tom informoval PR manažér Peter Gašparík.

Festival uvedie v predpremiére a za účasti režisérky Evy Križkovej jej dokumentárny film Vtáčnik. Jeho témou je rovnomenný kopec na okraji Bratislavy, ktorý je režisérkiným domovom. V čase jej detstva bol ešte pokrytý historickými vinohradmi Márie Terézie a lesom, dnešnou realitou sú žeriavy a bagre. Križková vo filme spoznáva súčasných obyvateľov Vtáčnika a zisťuje, že každý z nich žije a sníva trochu odlišnú verziu charizmatického miesta. Aj keď žijú na jednom kopci, nedokážu sa stretnúť, aby spoločne nastavili limity výstavbe, ktorá pretvára ich domov na nepoznanie.

Gašparík upozorňuje aj na experimentálny dokument, pomenovaný po drobných kamienkoch - Lapilli, ktorý na 4 živloch uvedie v slovenskej predpremiére dokumentaristka Paula Ďurinová. Cestuje v ňom od morských prúdov cez temné jaskyne až po sopečné púšte. "Putujúc rozmanitými skalnými krajinami sa režisérka vyrovnáva s náhlou stratou jej starých rodičov," približuje festival snímku, ktorej uvedenie bude sprevádzať výstava fotografií a hornín z filmu.

Na festival príde aj cestovateľ a dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý na ňom divákom predstaví a v diskusii rozoberie film OMO - Cesta do praveku. Ide o snímku, ktorou filmár definoval dobrodružno-cestovateľskú líniu svojej tvorby.

Do Banskej Štiavnice tiež mieri český experimentálny filmár Martin Ježek, ktorý publiku premietne svoju snímku Satan mezi námi. Kladie si v nej otázku, ako sa dostať do tela a mysle iného umeleckého diela a odhaliť tým aj jeho podstatu.

V diskusii s filmovými teoretikmi sa festival pozrie i na žáner road movie a jeho základné črty. "Položí si tiež otázky, ktoré s ním súvisia: Môžeme dozrieť na pomyselný koniec cesty? A máme sa o to vôbec pokúšať, alebo je cieľom samotná cesta?" dodáva Gašparík.

Festival sa bude venovať aj téme filmového turizmu a významu nakrúcania na Slovensku. V programe má tiež diskusiu s názvom Cesta von - odchod ženy z násilného vzťahu, ktorú pripravila Živena v spolupráci s Národnou linkou pre ženy zažívajúce násilie.

Kompletný program nájdu záujemcovia na www.4zivly.sk.