Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Kultúra

Tomáš Brauner je novým šéfdirigentom Opery SND

Na snímke dirigent Tomáš Brauner počas tlačovej konferencie k pripravovanej premiére opery SND s názvom Hoffmannove poviedky od francúzskeho hudobného skladateľa Jacquesa Offenbacha 12. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeho inauguračným koncertom bolo Letné gala 2024, ktoré sa 29. júna stretlo pred novou budovou SND s veľkým záujmom a ohlasom.

Bratislava 4. júla (TASR) - Od nasledujúcej divadelnej sezóny 2024/2025 sa šéfdirigentom Opery Slovenského národného divadla (SND) stáva Tomáš Brauner, jeden z najvyhľadávanejších dirigentov svojej generácie. Jeho inauguračným koncertom bolo Letné gala 2024, ktoré sa 29. júna stretlo pred novou budovou SND s veľkým záujmom a ohlasom. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Brauner absolvoval Hudobnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe (2005), následne sa v odbore zdokonaľoval na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Je laureátom Medzinárodnej dirigentskej súťaže Dimitrisa Mitropoulosa z gréckych Atén.

Umelec sa venuje dirigovaniu symfonických orchestrov i operno-dramatických diel. Od sezóny 2020/2021 je šéfdirigentom Symfonického orchestra hlavného mesta Prahy FOK. V predchádzajúcom období bol šéfdirigentom Filharmónie Bohuslava Martinů v Zlíne a hlavným hosťujúcim dirigentom Plzenskej filharmónie, s ktorou získal ocenenie Classic Prague Awards 2017 v kategórii Nahrávka roka. Začiatky opernej umeleckej cesty Braunera sa spájajú s Divadlom J. K. Tyla v Plzni, kde debutoval v roku 2007. O rok nato získal pozvanie z Národného divadla v Prahe, na ktorého scéne ako svoj prvý titul dirigoval Verdiho Otella.

Tomáš Brauner patrí k žiadaným dirigentom nielen na českej hudobnej scéne, ale aj v zahraničí. Hosťuje aj na významných medzinárodných festivaloch, napríklad Festival Richarda Straussa v Garmisch-Partenkirchene otváral so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu k 150. výročiu skladateľa, okrem iného jeho mimoriadne náročným dielom Alpskou symfóniou. Možno spomenúť Medzinárodný hudobný festival Pražská jar, festivaly v Bad Kissingene či Medzinárodný hudobný festival Smetanova Litomyšl. K zaujímavostiam patrí Braunerovo dirigovanie Janáčkovej opery Její pastorkyňa v Palacio de Bellas Artes v Mexico City.

Umelec spolupracuje s významnými symfonickými orchestrami, ako sú Česká filharmónia, PKF - Prague Philharmonia, Deutsche Radio Philharmonie, Münchner Symphoniker, Nürnberger Symphoniker, Krakovská filharmónia, Slovenská filharmónia aj Štátna filharmónia Košice.