Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Kultúra

Topoľčianska galéria predstaví tvorbu Petra Decheťa

Galéria Topoľčany. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hlavnou témou výstavy Afterimage sa stal priestor kaštieľa v Tovarníkoch. Autor sa zaoberá samotným objektom budovy a mapuje ho z viacerých uhlov pohľadu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Topoľčany 10. septembra (TASR) - Nová výstava s názvom Afterimage predstaví v Galérii Topoľčany tvorbu umelca Petra Decheťa. Ako informovali organizátori, výstava potrvá od 12. septembra do 28. októbra.

Hlavnou témou výstavy Afterimage sa stal priestor kaštieľa v Tovarníkoch. Autor sa zaoberá samotným objektom budovy a mapuje ho z viacerých uhlov pohľadu. "Zaujímajú ho štruktúry, staré omietky, zabudnuté predmety, ktoré stratili svoj účel, premeny fyzického objektu v čase," uviedol kurátor Marek Kianička.

Do umelcových malieb prenikajú prostredníctvom kaštieľa aj ťažšie uchopiteľné témy, akými sú pamäť, miznúce stopy konkrétnych rodov a ľudí. "Ich osudy a životy sú neviditeľne zapísané v starom murive, odlupujúcich sa omietkach, hrdzavých pántoch či stečenom skle. V nájdených objektoch a náhodných javoch dokázal Peter Decheť nájsť bohatý zdroj inšpirácie," dodal Kianička.