Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Kultúra

Udelili Igricov za najlepšiu filmovú a televíznu tvorbu

Na snímke herec Alexander Bárta si preberá cenu Igric v kategórii mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za film Vojna policajtov na 35. ročníku odovzdávania národných filmových a televíznych cien Igric 2024 v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2024. Foto: TASR - Dano Veselý

Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režisér Juraj Lihosit. Podpísal sa napríklad pod snímku Ako sa Vinco zaťal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. septembra (TASR) - Ceny Igric, výročné národné ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v uplynulom roku, udelili v nedeľu (22. 9.) v Bratislave. V 35. ročníku ich získali v kategórii hraná tvorba pre kiná režiséri Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík za film Svetloplachosť.

Peter Bebjak dostal sošku v kategórii televízna dramatická tvorba za réžiu minisérie Matematika zločinu. Viera Čákanyová si ocenenie odniesla v kategórii filmová a televízna dokumentárna tvorba za filmovú esej Poznámky z Eremocénu a Filip Pošivač za animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Igrica za ženský herecký výkon dostala Éva Bandor ako "poctu strhujúcemu a presvedčivému herectvu" v absolventskom filme Nablízku. Za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele si cenu odniesol Alexander Bárta, porota mu ju udelila za stvárnenie kapitána Miku v snímke Vojna policajtov. "Postave kapitána Miku dodal charizmatický dramatický rozmer a tým prispel k silne výpovedi filmu," znel verdikt poroty.

Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režisér Juraj Lihosit. Podpísal sa napríklad pod snímku Ako sa Vinco zaťal. Dokázal nenapodobiteľne pracovať s detskými hercami, čo potvrdil v príbehoch Sojka v hlave a Vlakári. Medzi jeho najvydarenejšie diela patril rodinný televízny seriál Bambuľkine dobrodružstvá.

Porota udelila aj tvorivé prémie, ktoré získali napríklad Mátyás Prikler za réžiu filmu Moc, Zuzana Líšková a Mariana Čengel Solčanská za scenár príbehu klasickej rozprávky Tri zlaté dukáty, či Jaro Vojtek za dokument Tretí koniec palice. V kategórii animovaná tvorba dostal prémiu Timotej Lukovič za snímku Pustatina. Prémiu ďalej získali Zuzana Kanócz za postavu Lucie vo filme Tancuj, Matyldo a Anežka Petrová za stvárnenie postavy vtipnej lekárky so zmyslom pre dobrodružstvo vo filme Vojna policajtov. V kategórii mužský herecký výkon vo filme alebo v televíznom diele patrí prémia Mariánovi Miezgovi a Richardovi Autnerovi, obaja ju získali za herectvo vo filme Tak zle ako sa len dá alebo Historky z parku.

"Veľmi sa teším, že tento rok bolo prihlásených rekordne veľa filmov, skoro vyše šesťdesiatky, a za minulý rok sa vyrobil, dá sa povedať, v histórii slovenského filmu druhýkrát najväčší počet filmov," uviedla pre TASR Yvonne Vavrová, režisérka, scenáristka a producentka 35. ročníka ocenenia Igric. Filmy hodnotila porota v zložení režisér Jaro Rihák (predseda), filmový vedec Martin Palúch, dramaturgička Katarína Farkašová, herec Peter Šimun, režisérka Ingrid Kráľová, režisér Štefan Felix a strihačka Eva Gubčová.