Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Ústredie ľudovej umeleckej výroby otvára festival ľanu a konopy

Na snímke výstavno-predajný priestor ÚĽUV-u. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Svoju konopnú farmu na východnom Slovensku a všestranné využitie konopy siatej a prepájanie tradičných poľnohospodárskych metód s modernou vedeckou precíznosťou predstaví Silvia Vodalová.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Ľan, konopa a žihľava budú v centre pozornosti na dvojdňovom festivale s názvom Tradičné vlákna pre súčasný svet, ktorý v stredu otvára Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). "Keď sme koncipovali toto podujatie, hlavným zámerom bolo, aby sme prepojili odborníkov, laikov a záujemcov o pestovanie, spracovanie a výrobu rôznych produktov z prírodných vlákien. Chceli sme dať priestor aj teórii, aj praxi," povedala pre TASR za organizátorov Jana Motyčková.

Dopoludňajší program v bratislavskom V-klube tvoria prednášky odborníkov a vedeckých pracovníkov. "Popoludní sa presunieme do Starej tržnice, pretože sme spojili sily s webovým portálom SAShE.sk," približuje Motyčková program, ktorý ponúkne moderované rozhovory s lokálnymi značkami, remeselníkmi a dizajnérmi. Svoje aktivity predstaví napríklad občianske združenie Textilné centrum 100 %, ktorého snahou je aktívna práca so živým remeslom a priemyselnými technológiami smerom k udržateľnosti a podpora vzdelávania v tejto oblasti.

Svoju konopnú farmu na východnom Slovensku a všestranné využitie konopy siatej a prepájanie tradičných poľnohospodárskych metód s modernou vedeckou precíznosťou predstaví Silvia Vodalová. Návštevníci podujatia sa môžu stretnúť aj s Vladimírou Voltner Maťaše, mladou dizajnérkou, pestovateľkou ľanu, propagátorkou udržateľného životného štýlu, ktorá uvedie svoj Príbeh ľanu ocenený špeciálnym uznaním v súťaži Národná cena za dizajn a tiež inovované nástroje na spracovanie ľanu.

Druhý festivalový deň (19. 9.) bude patriť interaktívnemu predvádzaniu tradičného aj moderného spracovania ľanu, konopy a žihľavy vo Dvore remesiel ÚĽUV na Obchodnej ulici, kde sa návštevníci môžu zoznámiť aj s farbením archívnych ľanových a konopných textílií alebo si pozrieť predvádzanie paličkovanej čipky, háčkovania, tkania a vyšívania z ľanovej a konopnej priadze. V popoludňajších hodinách sa v Galérii ÚĽUV bude konať komentovaná prehliadka výstavy Tradícia netradične: Ľan a konopa.