Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Kultúra

Už poznajú troch nominantov na Cenu Václava Havla za ľudské práva

Na archívnej snímke bývalý český prezident Václav Havel. Foto: TASR/AP

Výberová komisia Ceny Václava Havla za ľudské práva sa vždy zameriava na mimoriadnu činnosť občianskej spoločnosti pri obrane ľudských práv v Európe aj mimo nej.

Brusel/Štrasburg 27. augusta (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v utorok oznámilo, že traja kandidáti postúpili do užšieho výberu na udelenie Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2024. Informuje o tom spravodajca TASR.

Porotu zloženú z nezávislých osobností z oblasti ľudských práv viedol predseda PZ RE Theodoros Rusopulos. Výberová komisia Ceny Václava Havla za ľudské práva sa vždy zameriava na mimoriadnu činnosť občianskej spoločnosti pri obrane ľudských práv v Európe aj mimo nej.

Porota sa na svojom utorňajšom zasadnutí v Prahe rozhodla vybrať do užšieho výberu troch nominantov.

Akif Gurbanov z Azerbajdžanu je obhajcom ľudských práv, politickým aktivistom a aktívnym členom azerbajdžanskej občianskej spoločnosti. Je spoluzakladateľom Inštitútu demokratickej iniciatívy (IDI) a Platformy tretej republiky. V marci 2024 ho zadržali počas vlny zatýkania zameranej na novinárov a ľudskoprávnych aktivistov.

María Corina Machadová je vedúcou politickou osobnosťou vo Venezuele, ktorá poukazuje na porušovanie ľudských práv vo svojej krajine a je aktívna pri obrane demokracie a právneho štátu. Je spoluzakladateľkou venezuelskej dobrovoľníckej občianskej organizácie Súmate pre občiansku a politickú slobodu, práva a občiansku participáciu.

Babutsa Pataraia z Gruzínska je popredná feministická aktivistka a právnička v oblasti ľudských práv v tejto krajine. Je riaditeľkou mimovládnej organizácie Sapari, ktorá sa zameriava na práva žien a poskytuje podporu obetiam násilia od roku 2013. Viac ako desaťročie je aktivistkou v boji proti vraždám žien, sexuálnemu násiliu na ženách a sexuálnemu obťažovaniu.

Predseda PZ RE po oznámení voľby poroty vzdal hold všetkým obhajcom ľudských práv, ktorí – niekedy aj za cenu svojich životov – pevne stoja pri ochrane a podpore základných slobôd a ľudských práv.

"Dnes je viac ako kedykoľvek predtým mimoriadne dôležité oslavovať ženy a mužov, ktorí nám svojou odvahou, odhodlaním a silou ukazujú cestu k slobode. Ich boj je príkladom pre nás všetkých," odkázal Rusopulos.

Konečného laureáta ceny za rok 2024 vyhlásia na otvorení jesenného plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu 30. septembra.

Cenu Václava Havla za ľudské práva každoročne udeľuje PZ RE v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Pozostáva zo sumy 60.000 eur, trofeje a diplomu.

Od svojho vzniku cenu postupne získali Osmano Kaval (2023), Vladimir Kara-Murza (2022), Maria Kalesnikavová (2021), Loujain Alhathloui (2020), Ilham Tohti a Iniciatíva mládeže za ľudské práva (2019), Ojub Titijev (2018), Murat Arslan (2017), Nadia Muradová (2016), Ľudmila Alexejevová (2015), Anar Mammadli (2014) a Ales Biaľacki (2013).