Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začína Jeden svet,festival premietne aj film Šedá zóna

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Festival bude trvať namiesto šiestich až 11 dní fyzicky v kinách a potom ďalší týždeň v online priestore. Hlavnou témou špeciálnej festivalovej sekcie Fokus je tento rok Queer Joy.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý tento rok oslavuje 25 rokov, otvorí v piatok v Bratislave dokumentárna snímka Nepodľahnem nenávisti. Na slávnostnom otvorení v Kine Lumiére tiež prvýkrát odovzdajú Cenu Eleny Lackovej. Získa ju umelecký projekt, ktorému sa za posledné dva roky podarilo spôsobiť pozitívnu spoločenskú zmenu na Slovensku.

Festival bude trvať namiesto šiestich až 11 dní fyzicky v kinách a potom ďalší týždeň v online priestore. Hlavnou témou špeciálnej festivalovej sekcie Fokus je tento rok Queer Joy.

Jeden svet otvára dokument Nepodľahnem nenávisti. Sleduje palestínskeho lekára, pôrodníka Izaad-Dín Abúléša, ktorému izraelská armáda zabila tri dcéry a zničila domov. Divákom ukáže jeho neľahkú cestu k odpusteniu a zmiereniu. "Vedie z utečeneckého tábora Džabálijá v Gaze cez Torontskú univerzitu až po izraelský Najvyšší súd," približuje Jeden svet snímku, ktorej hlavný predstaviteľ je viacnásobný nominant Nobelovej ceny za mier. "Napriek dlhotrvajúcemu ťažkému konfliktu, ktorý pretrváva medzi Palestínou a Izraelom, každý deň chodí z Palestíny do izraelskej nemocnice, kde pomáha rodiť izraelské deti a do sveta šíri správu o tom, ako by sme napriek rôznym konfliktom mali k druhým pristupovať predovšetkým ako k ľuďom a snažiť sa im pomáhať," dodáva Eva Križková, riaditeľka festivalu Jeden svet, ktorý organizuje nezisková organizácia Človek v ohrození.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva premietne aj film Šedá zóna, autorský dokument Daniely Meressa Rusnokovej. Režisérka v ňom prináša autentický pohľad na málo diskutovanú tému predčasných pôrodov a záchrany vysoko nezrelých novorodencov. Osobný príbeh matky, ktorá balansuje na hranici svojich síl, osvetľuje neviditeľné príbehy mnohých rodín s predčasne narodenými deťmi, deťmi zo zdravotným znevýhodnením, ale aj príbehy otcov a matiek bežných rodín, ktorých rodičovstvo čelí izolácii, vyhoreniu či existenciálnemu stresu.

"Názov Šedá zóna sme prevzali z medicínskeho termínu pre špecifické obdobie prematurity (detí narodených medzi 22. až 25. týždňom tehotenstva). Symbolicky vyjadruje aj existenciu na hrane - fyzickej, psychickej, sociálnej a často aj finančnej, v ktorej sa rodiny ocitajú," objasňuje režisérka. "Film hovorí hlasom mamy a jej detí o zázraku života a záchrany extrémne nezrelých novorodencov, a zároveň ukazuje výzvy prežitia v nie celkom pripravenej a akceptujúcej spoločnosti," dodala Daniela Meressa Rusnoková.

Program 25. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet môžu vidieť diváci v Bratislave do 27. októbra.