Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Kultúra

V Bratislave uviedli do života biografiu legendárneho Gustáva Valacha

Herec Gustáv Valach na snímke z 3. marca 1992. Foto: TASR - Drahotín Šulla

Knihu z pera spisovateľky a novinárky Mariky Studeničovej uvítalo viacero osobností kultúrneho života, kolegovia a príbuzní legendárneho umelc.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Životopisný príbeh slovenského herca Gustáva Valacha uviedli do života v pondelok (21. 10.) v Bratislave. Knihu z pera spisovateľky a novinárky Mariky Studeničovej uvítalo viacero osobností kultúrneho života, kolegovia a príbuzní legendárneho umelca, ale aj ľudia, ktorí ho poznali z divadla či televíznej obrazovky.

"O žiadnom zo slovenských hercov sa nehovorilo tak rozporuplne, tak diametrálne odlišne - či už obdivne alebo zatracujúco - ako práve o ňom," uvádza sa v anotácii ku knihe o Gustávovi Valachovi (1921 - 2002), hercovi, v ktorom "burácal tvorivý nepokoj veľkého umelca".

"Nie je to žiadna vedecká monografia, ťažká faktografia, sú tam veci príjemné na čítanie aj pre ľudí, ktorí zrovna nie sú fanúšikovia herectva," povedala pre TASR o svojej štrnástej knihe Studeničová, ktorá píše prevažne životopisy známych osobností. Na knižnej novinke spolupracovala s hercovým synom, lekárom Augustínom Valachom.

"Bola to výzva a obrovská zodpovednosť, ale mala som veľké množstvo dobových dokumentov, ktoré uchovávala rodina pána Gustáva Valacha, bolo z čoho čerpať," priznala autorka. Celkový obraz o umelcovi jej pomáhali dotvárať aj pamätníci. Medzi nimi Valachovi hereckí kolegovia František Kovár, Ida Rapaičová či Jozef Šimonovič, ktorí tiež knihu pokrstili.

Gustáv Valach odohral nespočetné množstvo veľkých divadelných rolí, najväčšiu slávu mu však priniesla filmová postava hájnika Straku v českej trilógii Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem, kde mu filmového vnuka Vénu hral Tomáš Holý. Ten si so svojím filmovým dedom porozumel od prvej chvíle. Aj o tom sa dozvie čitateľ biografie Gustáva Valacha.

"Naučil ma predovšetkým človečenstvu, to čo v dnešnej dobe a mnohým ľuďom chýba. Asi dva tri roky pred smrťou mi sediac v obývačke povedal, syník môj, však veď sme všetci prišli na tento svet bez výnimky ako ľudia, prečo sa mnohí správajú ako mäsiarske psy, a to vidíte dnes okolo seba pomaly na každom kroku," zaspomínal si na svojho otca Augustín Valach.

Knihu Gustáv Valach - Neposeremos vydalo nakladateľstvo Naše vojsko v edícii Naše rodina. Okrem fotografií a snímok dobových dokumentov v nej čitatelia nájdu aj súpis divadelných postáv a hercovu filmografiu.