Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Kultúra

V Bratislave uviedli do života monografiu o legendárnej E. Krížikovej

Na snímke herečka Eva Krížiková a jej odraz tváre v tabuľke s jej menom. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Kniha vyšla v roku nedožitého 90. výročia narodenia Evy Krížikovej.

Bratislava 17. októbra (TASR) - V bratislavskom kine Lumiére vo štvrtok uviedli do života publikáciu Eva Krížiková. Knihu venovanú jednej z najpopulárnejších a najvýraznejších herečiek svojej doby vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ). Kolektívnu monografiu, na ktorej sa podieľali divadelný historik a kritik Karol Mišovic a filmové teoretičky Jana Dudková a Renáta Lokšová, pokrstil Krížikovej dlhoročný herecký kolega František Kovár.

"Eva Krížiková bola excelentná komička," hovorí Mišovic, ktorý bol iniciátorom vydania knihy o herečke, ktorá sa podľa divadelného historika a kritika nebála poprieť svoj ženský pôvab a prispôsobiť výraz komediálnemu zveličeniu. "Vedela sa výborne pohybovať medzi rôznymi druhmi komiky - od situačného humoru cez karikatúru, grotesku až po nadľahčenú konverzáciu vysokej spoločnosti. Až krátko pred štyridsiatkou dokázala, že je aj výborná dramatická herečka s autentickým civilným prejavom," poznamenal Mišovic. "Až do konca života prirodzene oscilovala medzi bezprostredným komediálnym repertoárom a veľkými tragickými rolami. Pritom spočiatku sa zdalo, že sa táto predstaviteľka drobných rolí veľmi nepresadí a ostane uväznená v šablóne koketných dámičiek, bacuľatých meštiačok či jazyčnatých vidiečaniek," vysvetľuje ku knihe, ktorá pomenováva Krížikovej postupnú, nie vždy jednoduchú cestu na piedestál slovenského herectva.

Mišovic sa v publikácii venuje predovšetkým Krížikovej divadelnému herectvu, Lokšová skúma jej najvýraznejšie filmové úlohy a Dudková reflektuje herečkine pôsobenie v období krízy pôvodnej audiovizuálnej tvorby. Monografia približuje špecifiká herečkinej osobnosti a osobitosti, ale cez jej kariéru podáva aj svedectvo o genéze slovenského dramatického umenia. Na pozadí Krížikovej umeleckej kariéry autori mapujú vývoj a emancipáciu slovenského divadla, filmu, televízie i rozhlasu od úvodu 50. rokov minulého storočia po prvé desaťročie nového milénia.

Kniha vyšla v roku nedožitého 90. výročia narodenia Evy Krížikovej. "Vznikla na podnet herečkinej dcéry Barbory Zvaríkovej, ktorá si už roky priala odbornú publikáciu o svojej mame, žiaden bulvár s veselými príhodami, ale seriózny pohľad na umenie, vďaka ktorému sa Krížiková zaradila medzi najpopulárnejšie a najvýraznejšie herečky svojej doby," ozrejmil Mišovic s tým, že monografiu možno nazvať stručnými dejinami slovenského dramatického umenia z optiky osobnosti Evy Krížikovej.

Monografiu vydal SFÚ v edícii Camera obscura v spolupráci s Centrom vied o umení Slovenskej akadémie vied. Okrem troch štúdií obsahuje aj fotografie a súpis divadelnej, filmovej, televíznej i rozhlasovej tvorby legendárnej herečky.