Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

V galérii v Senici sa predstaví maliarka Masárová a sochár Cmarko

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Práce oboch umelcov, ktoré priniesli senickýcm návštevníkom galérie, dokumentujú podľa kurátorky tematickú zacielenosť ich tvorby na reflexiu široko dimenzovaných vzťahových relácií.

Senica 10. mája (TASR) - V Záhorskej galérii Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici sa od piatka na spoločnej výstave Prítomnosť neprítomného predstavujú maliarka Magda Masárová a sochár Jakub Cmarko. Cez maľby, sochy a inštalácie na nej deklarujú príbuzné umelecké programové väzby. Kurátorkou je Božena Juríčková. Informovala o tom PR galérie Zuzana Dohnalová.

Práce oboch umelcov, ktoré priniesli senickýcm návštevníkom galérie, dokumentujú podľa kurátorky tematickú zacielenosť ich tvorby na reflexiu široko dimenzovaných vzťahových relácií. Kriticky sa pritom dotýkajú nielen polarizácie medziľudských komunikatívnych mostov. "Výstava je koncipovaná do štyroch významovo i formálne prepojených okruhov, v ktorých sa artefakty i dejové pásma koncentrujú v ústrednej kľúčovej téme. Naznačujú v nej spojitosti medzi vizuálnym či senzuálnym podnetom a jeho logickou, abstraktnou transformáciou," uviedla. Autori svoj ideový zámer spoločne demonštrujú na príklade viacerých mediálnych výstupov, predovšetkým v inštalácii, 3D objekte a v maľbe.

Magdaléna Masárová, narodená v roku 1993 v Skalici, je absolventkou Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici u Ľudovíta Hološku. Absolvovala niekoľko samostatných výstav v Skalici, Lišove a v Banskej Bystrici a viacero kolektívnych výstav. Venuje sa maľbe, inštalácii, performance a organizačnej a kurátorskej práci.

Jakub Cmarko (1990 v Bojniciach) študoval takisto na AU u Petra Gáspára, v súčasnosti pôsobí na škole ako lektor a technik katedry sochárstva a priestorovej tvorby. Samostatne vystavoval v Skalici, Prievidzi a v Banskej Bystrici a zúčastnil sa viacerých kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Venuje sa voľnej sochárskej tvorbe, inštaláciám, kurátorským aktivitám, organizuje workshopy odlievania kovov. Umelci žijú v Banskej Bystrici a sú členmi Centra nezávislého vizuálneho umenia UM.