Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Kultúra

V L. Mikuláši sprístupnili nové výstavy prinášajú aj tvorbu Á. Birkása

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Samostatná výstava laureátov predchádzajúceho ročníka podujatia Martiny Mäsiarovej a Lukáša Houdka je verejnosti prístupná v Malej sále Liptovskej galérie.

Liptovský Mikuláš 13. júna (TASR) - Spolu päť nových výstav otvorili v júni v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa a v Galérii Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši. Ide o súčasť podujatia IV. Trienále portrétu. TASR o tom informovala Katarína Gallová z Liptovskej galérie.

"Z dlhodobého hľadiska ide o najväčšie podujatie Liptovskej galérie. Jeho tradícia sa začala ešte v rokoch 1985 a 1988, následne došlo k obnoveniu tohto formátu v roku 2021," vysvetlila Gallová.

Hlavnou je medzinárodná výstava Prosópon, ktorú pripravil maďarský kurátor Krisztián Kukla. Podľa Gallovej je medzi vystavujúcimi aj jeden z najvýznamnejších maďarských maliarov Ákos Birkás. "Najväčšou spomedzi výstav je salónna prezentácia reflektujúca všeobecný stav problematiky a témy portrétu v súčasnom umení. K účasti sa v otvorenej výzve prihlásilo 81 uchádzačov zo Slovenska a Česka, odborná komisia z nich vybrala 41. Ich maľby, kresby, sochy, objekty a videá sú vo Veľkej sále Liptovskej galérie," priblížila.

Samostatná výstava laureátov predchádzajúceho ročníka podujatia Martiny Mäsiarovej a Lukáša Houdka je verejnosti prístupná v Malej sále Liptovskej galérie.

Gallová dodala, že dve prezentácie je možné vidieť aj v Galérii Kolomana Sokola. Samostatnú výstavu Ľubomíry Chylovej Sekerášovej pripravila interná kurátorka Barbora Vyšňanová. Výber spomedzi diel rakúskeho dvorného maliara Hermanna Armina Kerna, ktorý pochádzal z Liptova, zostavila Marta Herucová.