Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Kultúra

V Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene vystavia ilustrácie J.Šveca

Na archívnej snímke jedna z budov Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene. Foto: TASR Jozef Poliak

Švec ilustroval málo rozprávkových a príbehových kníh, zato jeho produkcia vedeckej ilustrácie je široká.

Zvolen 14. júna (TASR) - Výstavu ilustrácií slovenskej fauny, ktorú počas takmer 40 rokov vytvoril ilustrátor Ján Švec pre rôzne encyklopédie či odborné publikácie, sprístupnia v stredu o 15.00 h v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene.

"Budete môcť obdivovať drobnokresbu, presnosť voči originálom zapožičaným zo Slovenského národného múzea - Prírodovedného múzea v Bratislave. Budete môcť na ne hľadieť cez lupu a skúmať ich detaily," informuje LDM. Súčasťou otvorenia výstavy bude jej komentovaná prehliadka.

Švec ilustroval málo rozprávkových a príbehových kníh, zato jeho produkcia vedeckej ilustrácie je široká. Ilustroval napríklad knihy Naše vtáky, Z ríše hmyzu, Akvárium v kocke. "Mnohé z týchto kníh sa prenášajú z knižnice do knižnice. Často sa vytiahnu len na chvíľu, keď deti a rodičov nesmierne baví spoločne zisťovať, čo to vlastne videli v lese, skúmať drobné odlišnosti. Tie ilustrácie sú také samozrejmé, že si ani neuvedomujeme ich virtuozitu," uvádza LDM.

Múzeum realizuje výstavu v spolupráci s galériou ilustrácie - TOTO! je galéria a so Slovenským národným múzeom - Prírodovedným múzeom v Bratislave.