Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

V literárnej súťaži Slovo zvíťazil gymnazista R. Pepucha

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Stovky textov žiakov základných a stredných škôl posudzovala odborná porota, ktorej predsedal Peter Juščák, spisovateľ a predseda Asociácie spisovateľov Slovenska.

Bratislava 6. júna (TASR) - Celoslovenská literárna súťaž pre deti a mládež Slovo vyvrcholila vo štvrtok slávnostným oceňovaním najlepších textov v piatich kategóriách. V poradí deviatym absolútnym víťazom súťaže sa stal študent bratislavského gymnázia Richard Pepucha s poviedkou Som.

"Víťaz v nej opisuje vzťah vnuka a jeho deda v rôznych fázach, od obdivu až po istý odpor opísaný ako stav bezmocnosti na sklonku života. Obrat vo vzťahu k dedovi je stvárnený umelecky, bez moralizovania," približujú organizátori literárnej súťaže, ktorú každoročne vyhlasuje vydavateľstvo učebníc Orbis Pictus Istropolitana.

Stovky textov žiakov základných a stredných škôl posudzovala odborná porota, ktorej predsedal Peter Juščák, spisovateľ a predseda Asociácie spisovateľov Slovenska. "Básne a poviedky súťaže Slovo 2023 sa opäť uchádzali o čitateľskú pozornosť, chceli podať správu o svojom malom svete, ktorý je neodňateľnou súčasťou toho veľkého," hodnotí Juščák. "Stretávame sa s celkom prvými, ale aj zrelšími pokusmi popísať najbližšie okolie, rodičov, spolužiakov, učiteľov. Vyspelejší a zručnejší sa pokúsili stvárniť zložitejšie vzťahy dospievania a dotykov s okolím," dodal k výberu pozoruhodných textov, pri ktorom porota postupovala tradičným spôsobom. "Hodnotili sme originalitu textu, nápadu, štylistickú zručnosť, autorskú obrazotvornosť, posolstvo textu. V prípade textov, ktoré spĺňali vyššie kritériá, hovoríme asi o dvadsiatke prác," poznamenáva Juščák k 9. ročníku súťaže, v ktorom sa pisatelia zamýšľali nad otázkou "Chcete žiť ako vaši rodičia?".

Podľa porotcu a poetu Erika Ondrejičku sa cení snaha mladých autorov písať básne, zdôraznil však potrebu ďalšieho kultivovania tvorby začínajúcich autoriek a autorov.

Najlepšie texty vyhlasovateľ súťaže publikuje v knižke najlepších textov 9. ročníka, ktorá je distribuovaná do škôl na celom Slovensku. Absolútny víťaz získava možnosť vydať vo vydavateľstve Orbis Pictus Istropolitana vlastnú knižku.