Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

V múzeu v Kremnici sprístupnia výstavu spomínajúcu na tvorbu L. Bódiho

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Akademický sochár Bódi sa narodil v roku 1944 v Radzovciach (okres Lučenec) a zomrel v roku 2020 v Kremnici. Bol sochárom, medailérom, autorom mnohých liatych medailí a razených pamätných medailí.

Kremnica 18. septembra (TASR) - Tvorbu akademického sochára Ladislava Bódiho predstaví výstava s názvom Spomienky na tvorbu, ktorú sprístupnia v NBS - Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Ako informovala Miriam Kostrianová, pamiatkar - špecialista múzea, vernisáž v galérii múzea sa uskutoční vo štvrtok 19. septembra o 16.00 h.

Akademický sochár Bódi sa narodil v roku 1944 v Radzovciach (okres Lučenec) a zomrel v roku 2020 v Kremnici. Bol sochárom, medailérom, autorom mnohých liatych medailí a razených pamätných medailí. Vytvoril aj niekoľko voľných figuratívnych kompozícií v dreve.

Ako priblížila Kostrianová, od roku 1978 bol vedúcim ateliéru v kremnickej mincovni, neskôr učil na škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici v odbore štukatérstvo. "Ďalej tvoril a pracoval v slobodnom povolaní. Samostatne vystavoval v roku 1984 v Kremnici a v roku 1988 v Bratislave. Zúčastnil sa na mnohých zahraničných výstavách a jednom sochárskom sympóziu," priblížila Kostrianová.

Aktuálna výstava prezentuje 12 kolekcií liatych medailí, drevené sochy a autorove kresby a maľby. Podľa kurátorky výstavy Zuzany Hufkovej Bódiovej patrí Bódi medzi tých umelcov nášho moderného medailérskeho umenia, pre ktorých je autorská medaila svojským výsledkom, ale aj podnetom ďalšieho vývinového procesu.

"Bol umelcom spätým s medailou celý život a znovu a znovu pripomínal vo svojich medailách dávno či nedávno minulé, svetlé i tienisté chvíle nášho bytia a ľudských dejín," konštatovala Hufková Bódiová. Bódi podľa jej slov dlhé roky tvoril a jeho ústredným motívom bola prevažne príroda, voľné motívy, inšpirovalo ho more a Grécko a nevyčerpateľná téma krásy ženského tela.