Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Kultúra

V Redute bude súťažiť 30 mladých klaviristov s dielami J. N. Hummela

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Víťaz súťaže získa Cenu guvernéra Národnej banky Slovenska.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) je od pondelka dejiskom 11. ročníka medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. V bratislavskej Redute privíta 30 mladých klaviristov z rôznych kútov sveta, ktorí zabojujú o prvenstvo v interpretácii diel významného bratislavského rodáka.

Prvé tri kolá sa uskutočnia v Malej sále SF a sú prístupné verejnosti. Finále a slávnostné vyhlásenie laureátov, odovzdávanie cien a koncert víťazov sa uskutočnia v nedeľu 15. septembra v Koncertnej sieni SF o 15.30 a 19.00 h. Súťaž je možné sledovať aj online na stream.filharmonia.sk.

Do súťaže, ktorú v roku 1991 zakladal profesor Marian Lapšanský a koná sa v hlavnom meste každé tri roky, sa prihlásili mladí klaviristi zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Ruska, Rumunska, Bulharska, Talianska, Španielska, Švédska, Veľkej Británie, Izraela, Austrálie, Južnej Kórey, Číny, Japonska či Hong Kongu.

Podľa prezidenta súťaže, profesora Lapšanského, sa Hummelova tvorba teší rastúcej obľube medzi výkonnými umelcami či komornými súbormi. "A čoraz viac dirigentov si diela klasicistického majstra zaraďuje do svojho repertoáru. Skladateľovej hudbe sa intenzívne snažia vdýchnuť život najmä mladí klaviristi zo všetkých končín sveta," dodal Lapšanský, ktorý inicioval zriadenie mimoriadnej Ceny Eugena Indjića na pamiatku svetovo renomovaného klaviristu. Ten bol počas svojho života pravidelným členom poroty súťaže, poslednýkrát v roku 2021. "Francúzsko-americký klavirista ruského pôvodu bol od 80. rokov pravidelným hosťom sezón Slovenskej filharmónie. Svoje skúsenosti neúnavne odovzdával mladým študentom na Medzinárodných interpretačných kurzoch v Piešťanoch," poznamenáva SF.

Lapšanský pripomína, že tieto kurzy organizoval v rokoch 1989 - 1999. "Eugen bol na všetkých ročníkoch a nezabudnuteľným spôsobom pomáhal mladej generácii slovenských klaviristov napredovať v interpretačnom majstrovstve. Aj preto sme rozhodnutie o laureátovi Ceny Eugena Indjića symbolicky zverili študentskej porote," dodal k oceneniu, ktoré odovzdajú počas ceremónie 15. septembra o 19.00 h v Koncertnej sieni SF.

Víťaz súťaže získa Cenu guvernéra Národnej banky Slovenska. O laureátovi rozhodne medzinárodná porota zložená z prestížnych klaviristov a pedagógov na čele s jej predsedom Pavlom Gililovom z Nemecka. Porota udelí aj mimoriadnu cenu za najlepšiu interpretáciu Hummelovho diela.

J. N. Hummel (1778-1837) študoval u Mozarta, Albrechtsbergera, Salieriho a Haydna. Počas života bol považovaný za jedného z najväčších európskych skladateľov a klaviristov. Vynikal najmä v oblasti virtuóznej klavírnej hudby.