Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Kultúra

V Svätokrížskom dome otvoria letnú sezónu spevom aj súťažou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako informovala žiarska samospráva, program podujatia Hron vo dvore sa začne o 16.30 h, keď sa predstaví Detský folklórny súbor Hroniarik.

Žiar nad Hronom 19. júna (TASR) - Milovníci folklóru a dobrého jedla si prídu na svoje počas nastávajúceho víkendu v Svätokrížskom dome v Žiari nad Hronom. V piatok 21. júna tam podujatím Hron vo dvore, počas ktorého návštevníkov zabavia folklórne súbory, otvoria tohtoročnú letnú sezónu. V sobotu sa budú v Svätokrížskom dome variť halušky počas nového podujatia Hahalušky.

Ako informovala žiarska samospráva, program podujatia Hron vo dvore sa začne o 16.30 h, keď sa predstaví Detský folklórny súbor Hroniarik. "Tento súbor zložený z mladých talentovaných tanečníkov a spevákov predvedie tradičné slovenské tance a piesne," uviedlo mesto.

O 17.00 h vystúpi detský folklórny súbor Hronček, ktorý je známy svojimi precíznymi choreografiami a autentickými krojmi. "Tanečníci a speváci predstavia bohatstvo slovenských ľudových tradícií, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu," uviedla samospráva.

Vrcholom piatkového večera bude vystúpenie folklórneho súboru Hron so začiatkom o 18.00 h. "Tento súbor je jedným z najvýznamnejších folklórnych súborov v regióne a jeho vystúpenia sú vždy veľkolepé," uviedlo mesto s tým, že ich predstavenia sú nielen umeleckým zážitkom, ale aj cestou do minulosti, kde môžu diváci pocítiť ducha slovenských tradícií.

V sobotu sa vo Svätokrížskom dome uskutoční nultý ročník súťaže vo varení halušiek s názvom Hahalušky. Samospráva na podujatie pozýva všetkých, či už chcú ukázať svoje kuchárske umenie alebo len podporiť súťažiacich a zabaviť sa. Pripravený je totiž aj zábavný program, v ktorom vystúpi hudobná skupina Akropola či mužská spevácka skupina Sekera. Súčasťou podujatia bude i súťaž s ľudovým rozprávačom Jožkom Bryndzom, ktorý je známy svojím vtipným a pútavým rozprávaním.