Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Kultúra

V Trnavskom kraji bola konferencia o slobode slova

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie organizuje TTSK v spolupráci s Krajskou inovačnou a rozvojovou agentúrou (KIRA) a Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Trnava 24. októbra (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) otvoril konferenciou o občianskej spoločnosti a slobode slova sériu podujatí venovaných 35. výročiu Neznej revolúcie. Konferencia sa koná vo štvrtok v priestoroch zrkadlovej sály Divadla Jána Palárika v Trnave.

"Je dôležité si túto dejinnú udalosť nielen pripomenúť, ale aj priniesť do spoločnosti debatu o tom, aké mala táto spoločenská zmena konzekvencie, ako tieto konzekvencie žijeme dnes a čo nás čaká v budúcnosti," zdôraznil predseda TTSK Jozef Viskupič. Vyvrcholením podujatí venovaných odkazu 17. novembra 1989 bude odovzdávanie Ceny slobody Antona Srholca počas Divadelného festivalu slobody.

Téma slobody slova je podľa predsedu TTSK aj v súčasnosti veľmi živá. Diskutuje sa o budúcnosti médií, vplyve sociálnych sietí či umelej inteligencie. "Čo je sloboda slova, čo znamená pre našu spoločnosť, akú máme inštitucionálnu výstavbu na to, aby sme ju uchránili a kde má svoje hranice, je pre mňa dôležitá debata," dodal.

Súčasťou programu štvrtkovej konferencie sú diskusie o slobode slova, občianskej spoločnosti i nahrávanie podcastu o kritickom myslení. Záverečná debata je zameraná na význam a úlohy médií pre spoločnosť 21. storočia. Okrem iných prišla diskutovať bývalá premiérka SR a dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Iveta Radičová či exminister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. Podujatie organizuje TTSK v spolupráci s Krajskou inovačnou a rozvojovou agentúrou (KIRA) a Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave.