Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Kultúra

V Žiline sa začína ďalší ročník festivalu animácie Fest Anča

Na archívnej snímke logo Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý sa konal v priestoroch Stanice Žlina-Záriečie v Žiline. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Hlavným hosťom festivalu je oceňovaný nemecký režisér a priekopník škaredej estetiky Nikita Diakur.

Žilina 25. júna (TASR) - V Žiline sa v utorok začína 17. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. Počas šiestich dní ponúka pestrú selekciu krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok, ktorých ústrednou témou je Nočná mora. Festival potrvá do nedele 30. júna.

"Vo svetle udalostí predchádzajúcich dní či mesiacov veľmi citlivo vnímame, že sa náš sen o lepšom svete mení na nočnú moru, z ktorej sa len tak ľahko neprebudíme. Pocity frustrácie, neistoty či dokonca strachu sa stali bežnou súčasťou našich dní. No napriek tomu, že situácia, v ktorej sa nachádzame, sa zdá byť zúfalá, nie sme v nej sami," priblížil tému festivalu programový riaditeľ Jakub Spevák.

Hlavným hosťom festivalu je oceňovaný nemecký režisér a priekopník škaredej estetiky Nikita Diakur. "Pracuje s chaosom, s estetikou glitchu alebo so škaredou animáciou, čím odpovedá na našu tému nočných môr, nachádza v nej útočisko," priblížil Spevák animátora, ktorý vo svojej tvorbe spája náhodnosť s počítačovou simuláciou a nanovo tak definuje 2D animáciu.

Na festival sa tohto roku prihlásilo takmer 1340 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 206. Fest Anča sa od minulého roku môže pochváliť statusom Academy Awards Qualifying Festival a preto filmy, ktoré dostanú ocenenie Anča Award v kategóriách Najlepší krátky animovaný film a Najlepší slovenský krátky animovaný film, môžu súťažiť v kategórii krátkych filmov na 97. ročníku Academy Awards.

Organizátori šesťdňového festivalu pripravili bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou budú koncerty, DJ sety a masterclassy. Dejiskom Fest Anče je nová synagóga a kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Festivalový program bude prebiehať aj v Mestskom divadle Žilina, Rosenfeldovom paláci, Artfóre a prvýkrát aj v multiplexe Ster Century Cinemas.