Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Kultúra

Vo Svidníku sa koná 70. ročník Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pri príležitosti slávností v piatok popoludní v priestoroch SNM - MUK vo Svidníku sprístupnili výstavu venovanú 60 rokom múzea vo Svidníku.

Svidník 21. júna (TASR) - Jubilejný 70. ročník Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry sa začal v piatok vo Svidníku a potrvá do nedele (23. 6.). Ako za spoluorganizátora podujatia Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku informovala Ľudmila Ražina, ide o najstarší folklórny festival na Slovensku.

Slávnosti sú podľa jej slov každoročnou ústrednou prehliadkou záujmovej tvorivosti, ktorá dáva široký priestor pre prezentáciu celoročnej práce kolektívov záujmovej umeleckej tvorivosti i jednotlivcov a slúži vzájomnému oboznamovaniu sa s kultúrou slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín.

"Krása ľudových piesní, tancov, krojov, obrazu a slova, hovoriaca o bohatom duchovnom živote, o vycibrenom vkuse a talente v kraji pod Duklou, obohacuje klenotnicu národa skvostmi kultúry. Prezentuje nielen vlastnú kultúru, ale aj kultúru slovenského národa a iných národov a národností strednej a východnej Európy," uviedla Ražina.

V programe účinkujú podľa jej slov najlepšie súbory, ale aj hostia zo susedných krajín. "Festival v priebehu rokov rozšíril svoje žánre a dnes si tu každý môže vypočuť hudbu, ktorá sa mu bude páčiť, zabaviť sa hovoreným slovom a oboznámiť sa s remeslami v uličke remesiel. Pre najmenších návštevníkov je pripravená Detská lúka s množstvom zábavy, kreatívnych dielničiek a tiež Arakovo, kde majú deti i dospelí vyše 20 exotických zvierat na dosah ruky," povedala Ražina a doplnila, že food court - rusínska kuchyňa zase ponúka rôzne pochutiny.

Pri príležitosti slávností v piatok popoludní v priestoroch SNM - MUK vo Svidníku sprístupnili výstavu venovanú 60 rokom múzea vo Svidníku. Podľa jeho zástupkyne riaditeľa Miriam Božikovej ide o najstaršie národnostne profilované múzeum na Slovensku.

Počas troch dní slávností sa v programe predstaví množstvo folklórnych súborov zo Slovenska i zahraničia, ako aj hudobná skupina Rolland z Čirča, spevák Štefan Štec, či Poddukelský umelecký ľudový súbor a ľudová hudba Milana Rendoša.

V nedeľu sa v drevenom chráme sv. Paraskevy z 18. storočia v miestnom skanzene uskutoční svätá liturgia. Po nej je v priestoroch skanzenu pripravený Krajanský dvor - hudobný program kolektívov zo zahraničia.

Slávnosti organizuje Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky, Mesto Svidník, Prešovsky samosprávny kraj, SNM - MUK vo Svidníku, Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, Podduklianska knižnica vo Svidníku a Okresný úrad vo Svidníku.