Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Kultúra

Vo Vagačovom dome v Detve je výstava umeleckých diel Petra Valacha

Na snímke umelecké diela Petra Valacha na výstave vo Vagačovom dome v Detve 9. októbra 2024. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

K tvorbe ho inšpirujú aj zvieratá, napríklad prasa. Návštevníci, ktorí sa zastavia pozrieť si jeho diela, uvidia obraz s týmto zvieraťom.

Detva 9. októbra (TASR) - Experimenty s glazúrami, rôznymi materiálmi ako špagát, papier a kov i kombinácia so súčiastkami zo strojov. Také sú diela autora z Banskej Bystrice, ktoré v súčasnosti záujemcovia uvidia vo Vagačovom dome v Detve. Peter Petr Valach zároveň recykluje a jeho keramická tvorba je pod Poľanou do konca novembra.

Uviedol, že ho inšpiruje príroda i prírodné tvary. "Niekedy je to náhoda, ako tie diela vznikajú. Niečo nájdem a už sa mi k tomu ďalšie veci ako keby hodia," povedal pre TASR s tým, že využíva klasickú keramickú spracovanú hlinu, ktorú si kúpi. "Nerobím svoje spracovanie ako v minulosti hrnčiari. Už je to dnes pohodlnejšie, takže robím s takými už ako keby priemyselnými vecami," objasnil.

Na snímke umelecké dielo Petra Valacha na výstave vo Vagačovom dome v Detve 9. októbra 2024.
Foto: TASR - Silvia Tannhauserová


K tvorbe ho inšpirujú aj zvieratá, napríklad prasa. Návštevníci, ktorí sa zastavia pozrieť si jeho diela, uvidia obraz s týmto zvieraťom. "Použil som ho z detskej hračky, urobil som repliky, farebný základ i grafiku. Už som vedel, že tie prasiatka pôjdu do kruhu a dal som to do jedného farebného celku," zdôraznil.

Valach vyštudoval strednú umeleckú priemyselnú školu v Kremnici, v súčasnosti je reštaurátor a vystavené diela sú jeho voľnou tvorbou. "Je to moja záľuba, ktorá mi však zaberá veľa času. Vidieť na tých dielach, že sa im treba venovať," podotkol. Doplnil, že v minulosti už vystavoval v Prahe, v Kováčovej i v Banskej Štiavnici. Tvorbu má však bežne počas roka doma.

Autor hovorí, že cítiť hmotu pod rukami je pre neho základom tvorby. Tvaruje hybridné hlinené predmety a aj komplikované štruktúry. Na výstave tak ľudia uvidia rôzne abstraktné telesá. Autor prepája prvky tak, že nevidieť, kde sa končí hlina a začína sa kov. Vidieť tiež možno robustné tvary, z ktorých trčia napríklad vlasaté tykadlá.