Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

Vo veku 82 rokov zomrel slovenský historik umenia Bohumír Bachratý

Na archívnej snímke Bohumír Bachratý. Foto: TASR

Umelecký historik Bohumír Bachratý absolvoval v roku 1965 štúdium dejín výtvarného umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Bratislava 27. septembra (TASR) - V piatok ráno zomrel vo veku 82 rokov v Banskej Štiavnici historik umenia Bohumír Bachratý. TASR to potvrdila jeho manželka Eva Linhartová-Bachratá. Špecializoval sa na súčasné slovenské výtvarné umenie, európsku a výtvarnú kultúru 19. a 20. storočia.

Umelecký historik Bohumír Bachratý absolvoval v roku 1965 štúdium dejín výtvarného umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Pracoval na Zväze slovenských výtvarných umelcov, v Ústave teórie a dejín umenia Slovenskej akadémie vied a prednášal na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1963 sa venoval časopiseckej publicistike, od roku 1973 knižnej publicistike, vydal 46 titulov.

Bachratý bol kurátorom takmer 1000 výstav slovenského i európskeho umenia doma a v zahraničí a spoluzakladateľom a kurátorom medzinárodných sympózií. Venoval sa detskej výtvarnej tvorbe. V rokoch 1996 až 2001 pôsobil ako umelecký manažér bratislavskej galérie NOVA, od roku 1990 bol kurátorom výstavného programu bratislavského divadla L+S. Žil striedavo v Bratislave a na Hornej Rovni pri Banskej Štiavnici.