Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Výklad obchodu spred 100 rokov vystavujú v múzeu v L. Mikuláši

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Repliku výkladu Seligovského obchodu dopĺňajú predmety súvisiace s remeslom a obchodom v meste.

Liptovský Mikuláš 22. júla (TASR) - Repliku výkladu jedného z obchodov v Liptovskom Mikuláši spred 100 rokov vystavujú v hlavnej expozícii mestského Múzea Janka Kráľa. Návštevníci si ju môžu prezrieť od tohto leta. Informovali o tom z múzea.

"Pri príležitosti Roku remesla v Liptovskom Mikuláši sme sa rozhodli vystaviť jednu z historických podôb budovy múzea, keď na jej prízemí mala prevádzku nemecká rodina Seligovcov. Tá tam podnikala s módnym a strižným tovarom a zároveň tam bývala takmer šesť desaťročí," uviedla riaditeľka mestského múzea Katarína Verešová.

Neskôr boli podľa nej na prízemí rôzne obchody, športový bazár, predajňa rádií, gramofónov a súčiastok na bicykle. Repliku výkladu Seligovského obchodu dopĺňajú predmety súvisiace s remeslom a obchodom v meste. Výklad má aj svoj pomyselný vstup so zvončekom.

"Prvý stoličný dom ako jedna z dominantných stavieb liptovskomikulášskeho námestia sa tunajším javí hlavne ako reprezentatívna budova, v ktorej zasadali stoličné kongregácie a stoličný súd a v ktorej dnes sídli naše múzeum. Málokto však vie, že väčšinu času svojej existencie slúžil na obytné účely a na jeho prízemí bola cukráreň a obchody," doplnila Verešová.