Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

Výstava na Bratislavskom hrade predstavuje vzácne diela G. Segantiniho

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Giovanni Segantini je predstaviteľom divizionistickej maľby.

Bratislava 18. júna (TASR) - Na Bratislavskom hrade v utorok slávnostne otvoria výstavu Giovanni Segantini (1858 - 1899). Predstavuje výber z tvorby najznámejšieho talianskeho maliara druhej polovice 19. storočia. Výstava sa koná pri príležitosti 17. ročníka Talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj. Pre návštevníkov ju sprístupnili od 6. júna, potrvá do 22. septembra.

Giovanni Segantini je predstaviteľom divizionistickej maľby. "Presadil sa ešte pred ukončením štúdií na Akadémii v Brere ako jeden z najtalentovanejších umelcov školy," približuje umelca Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom v Bratislave.

"Na rozdiel od klasických kánonov akademickej maľby svojej doby, ktoré sa vyznačujú uhladenosťou, remeselnou dokonalosťou, šerosvitom či odkazmi na antiku a renesanciu, majú Segantiniho maľby naopak blízko ku každodennému životu sedliakov, pastierov a k dedinskému prostrediu," poznamenáva múzeum.

Vysvetľuje aj divizionizmus, ktorého je Segantini predstaviteľom. Tento štýl maľby je charakteristický pre postimpresionizmus a spočíva v rozklade farieb na ich základné odtiene, ktoré sa následne nanášajú na plátno prostredníctvom malých čiarok alebo bodiek. "Ide o syntézu vedy a umenia. Cieľom bolo dosiahnuť sýtejšie farby ich spájaním priamo na sietnici oka diváka namiesto palety maliara," dodáva múzeum.

Pripomína, že Segantiniho diela sú súčasťou zbierok niekoľkých významných svetových múzeí. Výber z umelcovej tvorby v SNM - Historickom múzeu predstavuje osem vzácnych diel reprezentujúcich rôzne polohy a žánre Segantiniho maľby od zátiší, portrétov, dekoratívnej tvorby až po figurálne kompozície v duchu symbolizmu. "Väčšinu z nich zapožičala Mestská galéria G. Segantiniho v Arco, rodnom meste umelca, ktorá sa po veľkej retrospektívnej výstave pri príležitosti 150. výročia Segantiniho narodenia v roku 2008 postupne zmenila na priestor venovaný dielu tohto významného talianskeho majstra. Jedno z diel na výstavu zapožičalo aj Szépművészeti Múzeum v Budapešti," uzatvárajú organizátori výstavy inštalovanej na druhom poschodí Bratislavského hradu.

Slávnostná vernisáž za prítomnosti talianskej veľvyslankyne na Slovensku sa uskutoční o 18.00 h.