Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Kultúra

Výstava v Galérii RegionArt v Prievidzi priblíži hračky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Na výstave návštevníci uvidia hračky z tradičných materiálov, akými sú drevo, hlina, textil či keramika.

Prievidza 4. júna (TASR) - Súčasní výrobcovia, ale aj zberatelia tradičných hračiek sa odprezentujú na výstave Detská hračka v Galérii RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Výstavné podujatie je sprievodným podujatím 38. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností a potrvá od 11. júna do 31. júla. TASR o tom informovalo RKC v Prievidzi.

"Hračka v živote detí nielen dnes, ale aj v minulých časoch zohrávala dôležitú úlohu. Zabávala i vychovávala. Hračkársku tradíciu hornej Nitry rozširuje aj tvorba súčasníkov, ktorí hľadajú a stále ešte nachádzajú inšpiračné námety v tradičnej kultúre," načrtlo RKC. Na výstave návštevníci uvidia hračky z tradičných materiálov, akými sú drevo, hlina, textil či keramika.

Vernisáž sa uskutoční 11. júna o 17.00 h. Kurátorkou výstavy je etnologička a kurátorka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea Modrý Kameň Erika Antolová. Súčasťou podujatia bude aj prezentácia povestí z hornej Nitry od Jozefa Lenharta s hosťami Lesanou Krauskovou, Františkom Kňazovičom a Vojtechom Bartkom.

Hornonitrianske folklórne slávnosti sa tento rok uskutočnia od 11. do 15. júna. Ich ideou je dieťa v živote rodiny.