Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Kultúra

Začína sa Áčko, témou festivalu študentských filmov sú Kontrasty

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Otvárací ceremoniál sa uskutoční o 18.00 h v Divadle LAB Divadelnej fakulty VŠMU.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave sa v stredu začína 28. ročník festivalu študentských filmov Áčko. Tohtoročnou témou prehliadky sú Kontrasty, a to v žánroch, témach aj prístupoch tvorcov. Vstup na podujatie je voľný.

"Počas štyroch dní sa návštevníci festivalu môžu tešiť na súťažné pásma hraných, dokumentárnych a animovaných filmov študentov domácich aj zahraničných filmových škôl," uviedla pre TASR Emília Širotníková, PR manažérka prehliadky, ktorá ponúka aj bohatý sprievodný program siahajúci za hranice filmu. Súčasťou podujatia budú workshopy a diskusie s odborníkmi z rôznych kreatívnych oblastí.

"Výrazným bodom programu sú inovatívne podujatia ako Laser mapping workshop, kde účastníci získajú unikátny pohľad na prepojenie filmu s technológiou, či diskusia s filmovými architektmi, ktorí odhalia tajomstvá vizuálneho rozprávania príbehov," upozorňuje Širotníková.

Filmových nadšencov, ale aj hudobných priaznivcov môže osloviť masterclass o filmovej hudbe, vedený slovenskou hudobnou skladateľkou, aranžérkou a klaviristkou Ľubicou Čekovskou, ktorá priblíži proces tvorby zvukového prostredia pre film. V sprievodnom programe nájdu návštevníci festivalu aj Kvíz Petra Konečného, ktorý ponúkne možnosť otestovať si filmové znalosti.

Festival privíta aj zahraničných hostí. Patria medzi nich poľský režisér Krzysztof Zanussi a Maciek Hamela, oscarový zvukár Mark Ulano a jeho manželka, filmová producentka Patrushkha Mierzwa. Slovenskú kinematografiu na Áčku zastupujú režisér Jonáš Karásek a kameraman Martin Žiaran.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční o 18.00 h v Divadle LAB Divadelnej fakulty VŠMU. Festival potrvá do 26. októbra. Vstup na projekcie je bezplatný, čo dáva širokej verejnosti možnosť zoznámiť sa s prácami budúcich profesionálov filmového priemyslu. Program a podrobné informácie nájdu záujemcovia na www.festivalacko.sk.