Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Západoslovenské múzeum oslávi v sobotu s verejnosťou 70 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V rokoch 1954 až 1960 bolo súčasné ZSM v Trnave známe ako Krajské múzeum v Trnave.

Trnava 16. septembra (TASR) - Západoslovenské múzeum (ZSM) v Trnave v tomto roku oslavuje 70 rokov od svojho založenia. Pri príležitosti osláv pripravilo pre verejnosť na sobotu (21. 9.) kultúrny program s názvom Piknik v múzejnej záhrade a zážitková návšteva múzea. TASR o tom informovala Lucia Duchoňová, poverená riadením múzea.

Podujatie sa uskutoční v sobotu od 10.00 do 18.00 h. Piknik s občerstvením od domácich predajcov jedla a pitia v múzejných záhradách doplnia remeselní výrobcovia kávy a pivo. "Živé kulisy zo života Trnavy s hudobným repertoárom zo 40. rokov 20. storočia vytvoria členovia Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka. Nemalým lákadlom bude piknikovanie spolu s remeselníkmi, ktorí budú predvádzať svoje zručnosti," dodala.

Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na keramikára, priadku s kolovrátkom, výšivkárky, krajčírku, pernikárku, včelára či paličkárky. "Vyskúšať si budú môcť plstenie a tkanie na malých krosnách, pletenie zo slamy a pletenie a navliekanie náramkov," podotkla. Pre dospelých i deti je od 10.00 do 14.00 h pripravené zoologické pozorovanie a bádanie s múzejnou zoologičkou a tvorivé dielne s múzejnou pedagogičkou. "Kultúrny program bude počas celého dňa aj priamo v budove múzea, kde si odborní pracovníci pripravili komentované prehliadky expozícií," doplnila Duchoňová.

Komentovaná prehliadka sa uskutoční o 10.00 h v Múzeu knižnej kultúry s Milanom Ševčíkom o knihách, o 11.30 h v Archeologickej expozícii s Andrejom Sabovom o archeológii, o 14.00 h s Anetou Vlčkovou o folklóre a na záver o 16.00 h v Kostole Nanebovzatia Panny Márie s Luciou Duchoňovou o klariskách.

Na nádvorí si budú môcť v sobotu popoludní návštevníci vyrobiť kvetinové náramky. "Za dejinami kráľovského mesta prostredníctvom zážitku sa vyberieme s Divadlom z Malého Ríma, ktoré pripravilo šesť hraných zastavení s témou z dejín Trnavy pre verejnosť v štyroch vstupoch," dodala Duchoňová s tým, že počas celého dňa bude sprístupnený Kostol Nanebovzatia Panny Márie.

V rokoch 1954 až 1960 bolo súčasné ZSM v Trnave známe ako Krajské múzeum v Trnave. Od svojho začiatku plnilo úlohu nadregionálnej inštitúcie s krajskou pôsobnosťou s vlastivedným zameraním. Jeho poslaním je komplexná múzejná dokumentácia dejín a obyvateľov Trnavského kraja prostredníctvom historických, umelecko-historických, archeologických a prírodovedných zbierok. V súčasnosti sa radí medzi múzeá s najväčším zbierkovým fondom na Slovensku.