Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Kultúra

Zomrel avantgardný ruský hudobný skladateľ Knaifel

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

O skladateľovom úmrtí s odvolaním sa na jeho blízkych informovala vo štvrtok stanica Rádio Sloboda.

Moskva/Praha 27. júna (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel ruský hudobný skladateľ Alexandr Knaifel, ktorý bol predstaviteľom neskorej sovietskej avantgardnej hudby. Jeho diela boli známe aj na Západe a hrali ich na popredných svetových scénach, informuje TASR.

Patril do okruhu skladateľov z bývalých sovietskych republík, ako napríklad Arvo Pärt (Estónsko), Gija Kančeli (Gruzínsko), Tigran Mansurjan (Arménsko), Valentyn Sylvestrov (Ukrajina) či Sofia Gubajdulinová (Rusko-Tatársko).

O skladateľovom úmrtí s odvolaním sa na jeho blízkych informovala vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Okolnosti a miesto skladateľovej smrti však neuviedli. Je známe, že žil v Petrohrade.

Študoval na Leningradskom a Moskovskom konzervatóriu u Mstislava Rostropoviča a chcel sa stať violončelistom, ale pre chorobu rúk bol nútený zmeniť svoje kariérne plány. V roku 1967 absolvoval Leningradské konzervatórium v odbore skladba.

V roku 1979 bol Knaifel a jeho šiesti kolegovia kritizovaní na zjazde Zväzu sovietskych skladateľov za príklon k avantgardnej hudbe. Od 80. rokov sa Knaifel presadil aj na Západe a jeho tvorba vyšla na prestížnom labeli ECM Records. Známa je jeho opera Cantervillské strašidlo či Alenka v krajine zázrakov, ako i hudba k desiatkam filmov.