Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Magazín

Borbélyová: Ema a smrtihlav je príbeh o láske, ktorá nepozná hranice

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film Ema a smrtihlav uvedie do kín Magic Box Slovakia 26. septembra.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Dobová dráma režisérky Ivety Grófovej Ema a smrtihlav otvorila v utorok (10. 9.) 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Hlavnou protagonistkou "príbehu o láske, ktorá nepozná hranice" je Alexandra Borbélyová. "Je to príbeh ženy, ktorá by sa chcela stať matkou, ale nemôže, pretože jej zomrel muž. Príbeh o konflikte medzi Slovákmi a menšinami a o minulosti, ktorá nám až mrazivo pripomína súčasnosť," približuje herečka.

Krajčírka Marika je vdova, a je smutná, pretože, ako tvrdí Borbélyová, je vo veku, keď by mohla žiť naplnený život. "Moja postava je silná a krehká zároveň, a to sa v nej bije, pretože nečakane stojí pred najväčším rozhodnutím, ktoré má ovplyvniť jej život a život ďalších ľudí," vysvetľuje herečka. Námet na film z obdobia 40. rokov ju oslovil už pri čítaní knihy Petra Krištúfka. "Príbeh sa mi zdal povedomý, cítila som, že je mi blízky, keďže som sa narodila ako Maďarka na Slovensku. Mohol to byť aj príbeh mojej babky. Mala som pocit, že by bolo krásne, ak by som si to mohla zahrať," ozrejmila.

Pre Borbélyovú, ktorá získala v roku 2017 za film O tele a duši cenu Európskej filmovej akadémie za najlepší herecký výkon, to bola s režisérkou Grófovou prvá spolupráca. "Už v prvý deň som pocítila, že to nebude ľahké, pretože Iveta chce maximum. Niektoré scény sme opakovali aj 20-krát. Vedela som však, že má talent, ktorý ma bude viesť, a preto som aj ja chcela byť najlepšia," priznala herečka.

Grófová zdôrazňuje, že filmový príbeh "o láske, vášni aj o strachu", nakrútený podľa novely Krištúfka, je inšpirovaný skutočnými príbehmi. "Naštudoval si ich Peter i ja. Rešeršom som venovala pomerne dlhý čas. Snažila som sa, aby vo filme bolo postavené všetko na pravdivých informáciách," vysvetľuje režisérka, ktorá snímku pripravovala šesť rokov. "Film Ema a smrtihlav je nielen o osude ženy, ktorá sa rozhodne zachrániť židovského chlapca, ale aj o dilemách, ktoré ona i ostatné postavy v tej rozporuplnej dobe prežívajú. A o veľkej odvahe," dodáva k príbehu odohrávajúcom sa v období vojnového slovenského štátu, ktorý svoju identitu budoval na nenávisti voči menšinám.

Film Ema a smrtihlav uvedie do kín Magic Box Slovakia 26. septembra.