Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Magazín

Ako správne používať klimatizáciu v aute a nepoškodiť si zdravie

Ilustračné foto Foto: freepik.com

Klimatizácia je v dnešných autách štandardom, no nie každý vie, ako ju správne používať.

Bratislava 26. augusta (OTS) - Nesprávne nastavenie môže viesť k zdravotným problémom, zvýšenej spotrebe paliva a dokonca poškodiť samotný klimatizačný systém. Poďme si preto prejsť niekoľko dôležitých rád, vďaka ktorým bude vaša cesta nielen príjemná, ale aj bezpečná.

Prečo je dôležité správne používať klimatizáciu?

Či už máte malý hatchback, alebo SUV, príliš veľký teplotný rozdiel medzi interiérom a exteriérom vám môže spôsobiť prechladnutie, bolesti hlavy a iné zdravotné problémy.

Pri nastupovaní do horúceho auta sa ho snažíte rýchlo schladiť a váš organizmus musí okamžite reagovať na výraznú zmenu teploty. To isté platí aj v prípade, ak vychádzate z príliš klimatizovaného vozidla.

Vaše telo sa snaží udržať teplo, čo vedie k zúženiu ciev. Pri náhlom ochladení sa cievy zase rozširujú, čo môže spôsobiť bolesti hlavy. Takéto neustále prechladzovanie a ohrievanie organizmu dokonca oslabuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť na infekcie.

Prvé problémy môžete pociťovať už počas jazdy. Ak máte v aute o desiatky stupňov menej ako vonku, môžete pociťovať únavu. Udržiavaním teploty sa váš organizmus rýchlo vyčerpá.

No nielen vaše telo, ale aj samotná klimatizačná jednotka sa pri nesprávnom používaní čoskoro opotrebuje. Sústavným nastavovaním chladenia na príliš nízku teplotu, keď je vonku horúco, môžete preťažiť kompresor a skrátiť tak jeho životnosť.

Zdroj: freepik.com

Ako teda správne používať klimatizáciu?

1. Postupné ochladzovanie
Prudké ochladenie môže okrem rôznych dlhodobých zdravotných problémov spôsobiť aj náhly teplotný šok.

Keď nastúpite do rozpáleného auta, najskôr otvorte okná, aby unikol horúci vzduch. Až potom zapnite klimatizáciu a teplotu znižujte postupne.

2. Optimálna teplota
Ideálna teplota v aute je o 5 – 7 °C nižšia ako tá vonkajšia. Vyhnite sa príliš veľkým rozdielom. Ak nebudete chladiť pod toto rozmedzie, klimatizácia vám nijako zdravotne neublíži a budete si ju môcť užívať aj v tých najteplejších dňoch.

3. Cirkulácia vzduchu
Na začiatku jazdy zapnite recirkuláciu vzduchu, aby ste rýchlejšie ochladili interiér. Neskôr prepnite na jemnejšie chladenie na zabezpečenie stáleho prísunu vzduchu do auta.

4. Smerovanie vzduchu
Nesmerujte vzduch priamo na seba, najmä nie na tvár alebo krk. Lepšie je, ak fúka na čelné sklo alebo bočné okná. Auto sa stále bude chladiť, no vaše telo nebude musieť bojovať so studeným vzduchom priamo.

5. Čistenie
Klimatizáciu pravidelne čistite. Znečistená klimatizácia zhoršuje kvalitu vzduchu a môže vám spôsobovať alergie.

Aj povrchové odstránenie prachu v pravidelných intervaloch, napríklad raz za dva týždne, vás zbaví čiastočiek a roztočov, ktoré by klimatizácia vírila v interiéri.

Poraďte sa so svojím technikom o tom, ako často treba meniť filtre v klimatizačnej jednotke. Raz ročne nechajte klimatizáciu skontrolovať odborníkom.