Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Magazín

Ako vybrať ideálne strešné nosiče bicyklov?

Ilustračné foto Foto: Liudmyla / stock.adobe.com

Potrebujete strešné nosiče pre bicykle na auto? Pri ich výbere dbajte hlavne na druh cyklistiky, ale aj počet bicyklov, ktoré plánujete prepravovať.

Bratislava 13. septembra (OTS) - Cyklistika sa v posledných rokoch stala mimoriadne populárnou činnosťou aj na Slovensku. Táto aktivita je skvelým dôvodom, prečo cestovať po Slovensku či iných krajinách. Aby ste mohli mať váš bicykel stále k dispozícii, vsaďte na skutočne kvalitné a bezpečné nosiče.

Nosiče bicyklov nie len na strechu
Najčastejšie využívaným typom nosičov je ten na strechu. Existujú však ešte ďalšie dva varianty. Môžete ich upevniť na ťažné zariadenie alebo na dvere kufra. V prvom prípade ide o vhodné riešenie ako previezť aj viac ako jeden bicykel a priestor na streche uvoľniť pre iné nosiče alebo strešný box. Výhodou je aj jednoduchšie naloženie a vyloženie. Problémy nenastávajú ani pri odlišných rámoch. Poteší aj nižšia spotreba paliva, teda ak využijete vhodné aerodynamické riešenia. Nosiče bicyklov na dvere kufra sú ideálnym riešením pre tých, ktorí nebicyklujú tak často alebo sa vám proste nechce zdvíhať bicykel na strechu. Pomôžu vám aj pri ušetrení priestoru v samotnej garáži.

Strešné nosiče pre cyklistických nadšencov
V tomto prípade máte na výber tri druhy. Ide o strešné nosiče s upevnením k rámu bicykla, s upevnením na vidlicu alebo na kolesá. Je jedno, či ste fanúšikom cestnej alebo horskej cyklistiky, pozor však na to, že je nutná inštalácia strešného nosiča. Najviac sa budú hodiť pre menšie SUV a sedany, teda pre vozidlá s nižšou strechou kvôli jednoduchšej manipulácii. V tomto prípade sa nemusíte báť poškodenia rámu, navyše získate na ťažnom zariadení možný priestor napríklad na nosič batožiny alebo stan. Pri upevnení za vidlicu stačí demontovať koleso, pozor však na nosiče s nulovým kontaktom s rámom. Ak sa rozhodnete pre upevnenie k rámu, vhodné bude koleso s pevnou osou. Tu však prichádza k kontaktu rámu s nosičom. V poslednom prípade sú vhodné karbónové rámy, výhodou je nepotrebné demontovanie predného kolesa.