Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Magazín

Ako začať cvičiť doma, ak chcete vidieť výsledky

Foto: freepik.com

Láka vás predstava zdravého tela bez toho, aby ste museli chodiť do posilňovne a platiť si drahé predplatné?

Bratislava 25. októbra (OTS) - Cvičenie v pohodlí domova má svoje výhody, ale aj obmedzenia. Ako máte zahrnúť pohyb do svojho dňa, ale aj aká intenzita stačí?

Aké sú výhody domáceho cvičenia?

Pri cvičení je najdôlešia konzistentnosť. Iba tak sa želané výsledky dostavia. Ak nestíhate do svojho rozvrhu „vopchať“ návštevu fitness centra, vyskúšajte to doma. Ušetríte drahocenný čas, ktorý vás môže často od tréningu odradiť. Časovo efektívne je trénovanie doma aj vďaka tomu, že nemusíte čakať kým sa uvoľní stroj, ktorý práve chcete používať.

Ak navyše cvičíte s vlastnou váhou, nepotrebujete drahé výživové doplnky, na začiatok vám na zrýchlenie metabolizmu postačí aj zelený čaj.

Ak neviete, ako začať, popozerajte sa po voľne dostupných tréningových plánov, ktoré robia známe značky v podobe výziev. Stiahnuť si tiež môžete špeciálne fitness aplikácie, ktoré vás jednoducho cez pohyby prevedú.

Pohyb nemusí byť primárne o chudnutí alebo naberaní svalov. Pravidelným, aj keď krátkym domácim cvičením, udržíte svoje telo v kondícii a hlavne sa vyhnete zdravotným problémom.

Zdroj: freepik.com

Zahrňte cvičenie do bežného dňa


Čoraz viac z nás trávi väčšinu dňa po sediačky. Pozeráme telku, pracujeme za počítačom, alebo sedíme s kamarátmi. Aj v takomto dni by ste si však mali nájsť čas na pohyb.

Výskúšajte každý deň vstávať o 30 minút skôr, aby ste stihli kratšiu prechádzku. Môže to byť prvým krokom, ktorý urobíte pre spokojnejší život.

Aj upratovanie alebo udržiavanie záhrady môžete premeniť na fyzickú aktivitu. Pamätajte však, že s týmto pohybom neschudnete, budete však mať fyzickú aktivitu aj v dni, keď vám na samostatný tréning naozaj nezostal žiaden čas.

Aj menší pohyb je lepší ako žiadny. Prechádzka, ktorá nielen rozprúdi váš krvný obeh, ale aj vyčistí hlavu, vás možno navnadí na to, aby ste každý deň prešli viac.

Za aký čas uvidíte výsledok?

Výsledok, ktorý chcete, záleží na frekvencii, intenzite pohybu a strave. Priemerný dospelý človek by sa mal hýbať aspoň 150 minút týždenne. To je približne 30 minút pohybu 5-krát do týždňa. Aktivitu si môžete rozložiť aj do dvoch 15-minútových cvičení denne. Nezabudnite do nej započítať aj rozcvičky alebo náročnejšie aktivity okolo domu. Ak v daný deň idete napríklad pešo do práce, aj to počítajte medzi svoju dennú aktivitu.

Zdroj: freepik.com

Druhý dôležitý bod je intenzita, ktorá je rozdelená na:
miernu intenzitu. Pri nej vaše svaly pracujú, dýchate rýchlejšie a začínate sa potiť. Viete rozprávať v súvislých vetách, ale nedokázali by ste spievať. Mierne intenzívne sú napríklad rýchla chôdza, pomalé bicyklovanie na rovine, silové cvičenie s činkami alebo relaxačné pilates a joga.

● vyššiu intenzitu, pri ktorej vám stačí aj 75 minút pohybu týždenne. Pri tejto námahe máte zvýšený tep, potíte sa a neviete rozprávať v súvislých vetách. Doma si môžete takto zacvičiť napríklad skokmi cez švihadlo, sculpt jogou alebo na stacionárnom bicykli.

Ak budete trénovať pravidelne a postupne zvyšovať intenzitu svojich tréningov, výsledky nenechajú na seba dlho čakať. Pamätajte však, že cvičenie by malo byť hlavne o tom, aby ste sa cítili zdravšie.